Het aantal mensen dat zich tegen COVID-19 heeft laten vaccineren, is voor het eerst in weken gegroeid. Vorige week kregen bijna 150.000 personen in Nederland een prik, tegenover bijna 127.000 in de week ervoor, blijkt uit de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM.

In de dagen na de aankondiging van de uitbreiding van de coronapas zagen GGD's het aantal prikafspraken al flink toenemen. Nu is ook in de weekcijfers te zien dat er meer prikken zijn gezet.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat mensen voortaan een coronatoegangsbewijs nodig hebben om restaurants, cafés, bioscopen en theaters binnen te komen. Via de app CoronaCheck kunnen ze laten zien dat ze volledig gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of onlangs hersteld zijn.

In de afgelopen week kregen meer mensen een eerste dosis van een coronavaccin. Vorige week kregen bijna 68.000 mensen hun eerste prik, tegenover ruim 44.000 in de week ervoor. Dat is een stijging van 53 procent. Het aantal herhaalprikken daalde juist. Iets meer dan 80.000 mensen ontvingen vorige week een tweede dosis, tegenover ruim 82.000 in de week ervoor.

Nederland begon in januari, als laatste EU-land, met het vaccineren tegen COVID-19. Sindsdien hebben 12,7 miljoen mensen een eerste prik gekregen. Bijna 10,7 miljoen personen hebben ook de tweede dosis gehad. Van alle Nederlanders van twaalf jaar en ouder heeft 83,5 procent de eerste prik gekregen en is 79,6 procent volledig gevaccineerd.

Aantal mensen dat zich laat prikken stijgt voor het eerst in weken

Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht is
208
Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht is