De Verenigde Staten laten vanaf begin november weer reizigers uit andere landen toe, mits ze volledig gevaccineerd zijn. Dat maakte Jeffrey Zients, de coronacoördinator van het Witte Huis, maandag bekend, schrijft persbureau AP. Met de maatregel zal president Joe Biden een einde maken aan een inreisverbod dat anderhalf jaar heeft geduurd.

Het is nog niet duidelijk welke vaccinaties als geldig worden gerekend. Dat is volgens Zients aan het Amerikaans centrum voor ziektepreventie (CDC). Reizigers hoeven niet in quarantaine bij aankomst in de VS, maar ze moeten wel binnen drie dagen voor hun vlucht negatief getest zijn op het coronavirus.

Het CDC zal luchtvaartmaatschappijen verplichten om gegevens van internationale reizigers met het instituut te delen, om bron- en contactonderzoek te kunnen doen.

Met het aangekondigde beleid zal de regering-Biden een einde maken aan een inreisverbod, dat nog werd ingevoerd onder de vorige regering van oud-president Donald Trump. Biden scherpte de initiële restricties van Trump eerder dit jaar nog aan.

Reizen naar de VS is momenteel vrijwel onmogelijk voor mensen die geen Amerikaans paspoort of verblijfsvergunning hebben. Er gelden enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor directe familieleden.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk versoepelden eerder al de reisbeperkingen voor reizigers vanuit de VS, maar andersom bleef de versoepeling voor reizigers vanuit de EU en het VK uit. Later werden de niet-essentiële reizen uit de VS weer aan banden gelegd.

Vliegtuigmaatschappijen reageren verheugd

Vliegtuigmaatschappijen die veel op trans-Atlantische routes vliegen reageren verheugd op de aankondiging dat volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk vanaf begin november weer welkom zijn in de Verenigde Staten.

Topman Ben Smith van Air France-KLM spreekt in gesprek met Bloomberg TV van "fantastisch nieuws". Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern zal volgens hem snel extra vluchten naar de VS in zijn boekingssystemen gaan zetten.

Daarnaast zei Smith dat hij op een relatief snel herstel van de markt rekent. De reizigersaantallen van 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, zouden in de ogen van Smith spoedig weer dichterbij moeten komen. Zowel naar toeristische reizen als naar zakenreizen zou veel vraag zijn.

Ook British Airways heeft gereageerd op de stap van de Amerikanen. Topman Sean Doyle noemde het een "historisch moment" en gaf daarbij aan dat het de luchtvaartsector een enorme boost zou kunnen geven.