De Australische politie heeft zaterdag 235 mensen in Melbourne en 32 mensen in Sydney gearresteerd tijdens protesten tegen de aanhoudende lockdowns in die steden. Daarbij raakten zes politieagenten gewond. Zij werden volgens de lokale politie tegen de grond geslagen en vertrapt.

Vanwege de lokale lockdowns zijn massabijeenkomsten verboden en dat geldt ook voor demonstraties. In Melbourne hadden tweeduizend agenten het stadscentrum afgezet met controleposten en barricades om de aangekondigde protesten te voorkomen.

Ook was het openbaar vervoer tijdelijk stilgelegd. Toch slaagden ongeveer zevenhonderd mensen erin om zich in Melbourne te verzamelen. In Sydney, waar vergelijkbare maatregelen zijn genomen, waren de samenscholingen kleiner.

Australië worstelt sinds half juni met een uitbraak van de deltavariant van het coronavirus, waarbij onder meer Sydney, Melbourne en hoofdstad Canberra al weken in strikte lockdowns zitten. Zaterdag werden 1.882 nieuwe coronagevallen gemeld, van wie het merendeel in Sydney.

Demonstranten botsen met de politie in Melbourne.

Demonstranten botsen met de politie in Melbourne.
Demonstranten botsen met de politie in Melbourne.
Foto: Getty Images

Beperkingen blijven tot minstens eind oktober van kracht

De meeste beperkingen gelden in de deelstaten Victoria en New South Wales en hoofdstad Canberra en blijven van kracht totdat ten minste 70 procent van de zestienplussers volledig is gevaccineerd. Dat zal gezien het huidige tempo van inentingen pas eind oktober of begin november het geval zijn.

De strikte coronaregels hebben Australië geholpen de verspreiding binnen de perken te houden. Het land registreerde sinds het begin van de pandemie iets minder dan 85.000 besmettingen en 1.145 doden, op een bevolking van bijna 26 miljoen.

De meerderheid van de Australiërs steunt vaccinaties en de maatregelen voor de volksgezondheid. De soms gewelddadige protesten, zoals die van zaterdag, zijn dan ook uitzonderlijk. "Het was zeer teleurstellend om opnieuw een voorbeeld te zien van een kleine minderheid die een volledige minachting toont voor de gezondheid en veiligheid van niet alleen de politie, maar van alle inwoners van Victoria", zei de politie van Victoria in een verklaring.