Vooral mensen in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar hebben zich in de afgelopen dagen laten vaccineren tegen COVID-19. Die leeftijdsgroep was verantwoordelijk voor bijna de helft van de gemaakte afspraken voor een eerste prik.

GGD GHOR Nederland ziet een "duidelijke verschuiving" sinds de persconferentie waarop bekendgemaakt werd dat mensen een coronabewijs nodig hebben om naar bijvoorbeeld restaurants, cafés, bioscopen en theaters te kunnen. "Dit is waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat deze groep zich meer zal willen begeven op plaatsen waar de coronapas straks nodig is", aldus de koepel van GGD's.

In de afgelopen dagen hebben gemiddeld ruim 14.000 mensen per dag een afspraak gemaakt voor een eerste vaccinatie. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorige week, toen er gemiddeld 8.360 eerste afspraken per dag werden genoteerd.

Bij 46 procent van die afspraken deze week gaat het om iemand van tussen de 18 en 35 jaar oud. Vorige week was dit 38 procent.

Op meerdere vaccinatielocaties kunnen mensen zonder afspraak terecht voor een inenting. Deze week hebben gemiddeld bijna 5.500 mensen per dag zo een vaccinatie gekregen, tegen iets meer dan 3.500 per dag vorige week. Dat is een stijging van ruim 56 procent.

Bij de 'vrije inloop' is 42 procent tussen de 18 en 35 jaar oud, tegen 36 procent vorige week.

Gezette prikken volgens coronadashboard

© ANP/LocalFocus
Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht is
208
Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht is