De Tweede Kamer heeft donderdagavond ingestemd met het plan van het demissionaire kabinet om een verplicht coronatoegangsbewijs in te voeren bij onder meer horeca, festivals, concerten en sportwedstrijden. Voor bezoekers van terrassen wordt een uitzondering gemaakt, zij hoeven straks geen QR-code te tonen.

Volgens demissionair premier Mark Rutte zou een uitzondering voor terrassen het handhaven van coronatoegangsbewijzen veel moeilijker maken. Ook zag hij obstakels als terrasbezoekers binnen naar het toilet moeten of als het ineens gaat regenen en mensen naar binnen willen.

Desondanks werd een motie van onder meer de PvdA en het CDA aangenomen. Zij wezen erop dat het coronavirus zich minder snel verspreidt in de buitenlucht.

Vanuit de horeca werd eerder al kritisch gereageerd op de aangekondigde beleidswijziging. Het controleren van de papieren bewijzen en QR-codes brengt extra kosten met zich mee.

Vanaf 25 september moet bij bijvoorbeeld een horecazaak, bioscoop of evenement een coronatoegangsbewijs worden getoond. Die maatregel wordt dan van kracht, omdat op diezelfde dag de anderhalvemeterregel afgeschaft wordt.

Tijdens het coronadebat van donderdag kwam er veel kritiek op dat plan. Een groot deel van de oppositie en regeringspartij ChristenUnie staan negatief tegenover dat verplichte bewijs, maar tijdens een hoofdelijke stemming stemde uiteindelijk toch een meerderheid in.

Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht is
208
Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht is

Kamer spreekt zich uit tegen '2G-beleid'

De Tweede Kamer heeft op meer punten aanpassingen van het beleid gevraagd. Zo wil een meerderheid dat bij sport- en cultuurverenigingen wel nog eten en drinken verkocht mag worden. Mensen gaan daar niet naartoe om uitgebreid aan tafel plaats te nemen, dus heeft het meer weg van afhalen, redeneert het parlement.

Het parlement sprak zich ook expliciet uit tegen het zogenoemde 2G-beleid, hoewel het kabinet daar nu voor zover bekend nog helemaal geen plannen voor heeft. Zo'n beleid houdt in dat alleen mensen die gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting een toegangsbewijs kunnen krijgen.

Dit is anders dan de coronatoegangsbewijzen die nu in Nederland gebruikt worden voor de app CoronaCheck, omdat je daarin ook een groen vinkje krijgt na een negatieve coronatest. Dit is voor mensen die niet besmet zijn geweest en zich niet willen laten vaccineren straks de enige manier om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de horeca.