Gemeenten krijgen extra geld om toezichthouders aan te nemen die toezien op de controle van coronatoegangsbewijzen. Dat meldde demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie.

Het is niet duidelijk hoeveel geld de gemeenten krijgen om extra toezichthouders aan te nemen.

Het coronatoegangsbewijs geldt vanaf 25 september voor mensen van dertien jaar of ouder in horeca, bij festivals, bij bioscoop- en concertbezoek en bij professionele sportwedstrijden.

Het is aan de ondernemers zelf om de bewijzen te controleren. De toezichthouders controleren of dit ook echt gebeurt. Cafés kunnen gesloten worden als blijkt dat toegangsbewijzen niet consequent worden gecontroleerd.

Rutte doet geen belofte over einde coronapas: 'Durf het niet te zeggen'
72
Rutte doet geen belofte over einde coronapas: 'Durf het niet te zeggen'

Geen minimumgroepsgrootte voor coronapas

Eerder opperde het demissionaire kabinet een minimumgroepsgrootte voor het coronatoegangsbewijs, maar daar is nu geen sprake meer van. "De risico's van een minimumgroepsgrootte van 75 aanwezigen voor een toegangsbewijs zijn te groot", aldus Rutte.

Een toegangsbewijs is geldig als iemand volledig is gevaccineerd, recent van COVID-19 is hersteld of negatief op het coronavirus is getest. Vooralsnog blijven de tests gratis.