Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijft prikbussen en persoonlijke gesprekken inzetten om mensen over te halen zich te laten vaccineren tegen COVID-19, hoewel de opkomst al weken niet meer stijgt. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NU.nl. Universitaire onderzoekers concluderen dat de overheid te laat is begonnen met de campagne om twijfelaars over te halen.

Iets meer dan 77 procent van de volwassen Nederlanders is volledig gevaccineerd tegen COVID-19. 85 procent heeft een eerste prik gehad. Maar de vaccinatieopkomst stijgt al weken niet meer.

Volgens VWS komt dat doordat de groep mensen die meteen enthousiast waren over een coronaprik inmiddels grotendeels is gevaccineerd.

"De meest gemotiveerden gaan natuurlijk het eerst. De twijfelaars volgen langzamer. Dan heb je ook nog de mensen met principiële bezwaren", aldus een woordvoerder.

Het ministerie wijkt dan ook niet af van zijn aanpak. "De algemene campagnes komen er weer aan. Maar voor een groot deel blijven we inzetten op maatwerk. We moeten de wijken in blijven gaan, naast het verspreiden van informatiefilmpjes, flyers en voorlichting."

"Zo'n 90 procent van de mensen die nu met COVID-19 in het ziekenhuis belanden, is niet gevaccineerd", licht de VWS- woordvoerder dat besluit toe. "Als de twee miljoen mensen die nog niet zijn gevaccineerd in het ziekenhuis belanden, krijgen we weer een nieuwe piek."

Waarom volledig gevaccineerden toch in het ziekenhuis kunnen belanden
93
Waarom volledig gevaccineerden toch in het ziekenhuis kunnen belanden

Universiteiten: 'Overheid begon te laat met bereiken twijfelaars'

Dat er nog altijd veel twijfelaars zijn, komt omdat de overheid aan het begin van de vaccinatiecampagne te weinig oog had voor mensen met twijfels bij of weerzin tegen een prik. Dat concluderen het LUMC, de Erasmus Universiteit Rotterdam en De Haagse Hogeschool na gezamenlijk onderzoek.

"Zo'n massale campagne is een logische keuze, maar de overheid heeft zich op dat moment nauwelijks bezig gehouden met groepen die moeilijk bereikbaar zijn of extra informatie en ondersteuning nodig hebben", aldus oud-minister Jet Bussemaker, nu hoogleraar Wetenschap, Beleid en Maatschappelijke Impact aan het LUMC, tegen de Volkskrant.

"Parallel aan de grootschalige campagne had men ook direct de wijken in moeten gaan met begrijpelijke informatie voor iedereen. Dat had echt een verschil kunnen maken."

Volgens Bussemaker blijkt uit het onderzoek dat met name mensen uit kansarme wijken met een lage sociale status, lagere opleiding en soms een taalachterstand "wantrouwend zijn naar de overheid en instituten als het RIVM". We moeten volgens haar uitkijken "dat niet vooral mensen met sociale problemen of bijvoorbeeld een lagere opleiding ziek worden".

Ook was er volgens haar te weinig aandacht voor echte prikweigeraars, die er een "andere waarheid" op nahouden. "We moeten wel begrijpen wat er speelt om wantrouwen te bestrijden", aldus de voormalige minister.