Duizenden mensen hebben zondagmiddag een protestmars tegen de coronamaatregelen door het centrum van Amsterdam gelopen. De gemeente Amsterdam sprak voorafgaand aan de tocht over zeker tienduizend deelnemers, maar de groep leek tijdens de mars te groeien. Eerder werd nog opgeroepen niet meer aan te sluiten bij het protest vanwege de grote drukte.

Bij de demonstratie heerste een uitgelaten, feestelijke stemming en was muziek aanwezig. Mensen stonden dicht op elkaar, met hier en daar wat ruimte tussen groepjes mensen. Demonstranten hadden onder meer spandoeken, vlaggen en gele paraplu's bij zich. Ook werden stickers uitgedeeld met de slogan "born to be free" erop.

De sfeer was gemoedelijk, zei een gemeentewoordvoerder tegen NU.nl. De gemeente zag daarom geen reden om in te grijpen. Er werd ook niet gehandhaafd op de anderhalvemeterregel. Wel waren agenten bij de demonstratie aanwezig.

De gemeente riep eerder op de middag nieuwe demonstranten op niet meer te komen, maar benadrukte dat de rest van de demonstratie door kan gaan "als het zo gemoedelijk blijft", aldus de woordvoerder.

Na de wandeltocht door het centrum eindigde de groep rond 15.00 uur weer op de Dam.

Enorme stoet trekt door centrum Amsterdam tijdens coronaprotest
45
Enorme stoet trekt door centrum Amsterdam tijdens coronaprotest

Organisatie spreekt van 'grootste coronaprotest ooit'

De slogan van het protest was "Samen voor Nederland". Initiatiefnemer van de demonstratie was Michel Reijinga, die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken'. Volgens Reijinga deden zondag zo'n zestig organisaties mee aan de demonstratie.

Onder anderen Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet sprak het publiek op de Dam toe. Ook Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga, liet weten aanwezig te zijn. De organisatie verwachtte 50.000 mensen en noemt het "de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen".

"Ondanks het huidige minimale aantal maatregelen hechten de groepen er belang aan te demonstreren", aldus de organisatie van de protestmars. De groep kwam naar eigen zeggen niet alleen in opstand tegen de nog geldende maatregelen. Ook wilden de leden een statement maken tegen "toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire".