
Experts bezorgd om gebruik paardenmiddel als 'coronamedicijn' in VS
Het medicijn wordt gebruikt om koeien en paarden mee te behandelen, maar kan ook worden voorgeschreven aan mensen. Patiënten kunnen na een overdosis last krijgen van misselijkheid, spierpijn en zelfs verlies van zicht.
Ivermectine werd tijdens de coronapandemie genoemd als een mogelijk middel dat ziektesymptomen zou verzachten of zelfs voorkomen. Dat gebeurde ondanks waarschuwingen van de autoriteiten dat nog niet is aangetoond dat het geschikt is om een coronabesmetting mee te behandelen.
De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA benadrukte eind vorige maand al dat het gevaarlijk kan zijn om zelf grote hoeveelheden Ivermectine in te nemen. "Je bent geen paard. Je bent geen koe. Zonder gekkigheid: stop ermee", schreef de toezichthouder op Twitter.
Amerikanen bemachtigen Ivermectine onder meer via internet en speciaalzaken voor veehouders. Ook zijn er artsen die het geneesmiddel voorschrijven. De medische brancheorganisaties AMA, APHA en ASHP riepen afgelopen week op Ivermectine niet meer te verstrekken aan coronapatiënten, behalve voor onderzoeksdoeleinden.
De Belgische viroloog Marc Van Ranst waarschuwt op Twitter dat er ook in België mensen zijn die geloven dat Ivermectine tegen het coronavirus zou helpen. Hij spreekt van "compleet onverantwoorde gezondheidsgevaarlijke onzin".
Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel werden citaten van dokter Jason McElyea in Amerikaanse media aangehaald over het oplopen van wachttijden in ziekenhuizen door de toestroom van mensen die zichzelf behandelden met Ivermectine. Er is echter geen betrouwbaar bewijs dat de overdosissen hebben geleid tot langere wachttijden.
NUjij: Uitgelichte reacties