20 tot 30 procent van de jongeren met prikangst wil vanwege die angst voor naalden geen coronaprik, bevestigt de overkoepelende GGD woensdag aan NU.nl na berichtgeving door het AD. "Het is erg zonde als die angst mensen - die graag gevaccineerd willen worden - ervan weerhoudt om dat te doen."

De GGD baseert het percentage op wetenschappelijk onderzoek. Zo zou een op de vijf volwassenen ook kampen met prikangst.

In Nederland zijn zo'n 1,1 miljoen tieners uitgenodigd voor een coronaprik. Zeker 220.000 van hen zouden dus prikangst hebben, en enkele tienduizenden zouden vanwege die angst dus afzien van een coronavaccin.

Volgens de GGD kan dat een probleem worden met het oog op de heropening van de middelbare scholen en het hoger onderwijs. De zeer besmettelijke deltavariant zou dan snel voor nieuwe besmettingen kunnen zorgen.

Jongeren vallen flauw door gedachte aan naderende prik

Jongeren die wél op vaccinatielocaties afkomen, vallen vaker flauw dan andere leeftijdsgroepen, vertelt GGD-woordvoerder Laetitia Gruwel aan het AD. Daar waren specialisten van de GGD echter op voorbereid, omdat uit andere trajecten van het Rijksvaccinatieprogramma blijkt dat kinderen extra gevoelig zijn voor flauwvallen.

Om jongeren met prikangst te helpen, is op locatie extra begeleiding beschikbaar. Daarnaast zijn er speciale 'rustige ruimtes' waar zij geprikt kunnen worden.

Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam
53
Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam