Diverse ziekenhuizen in Nederland kunnen minder ic-bedden onderhouden doordat ze worstelen met een tekort aan verpleegkundigen, meldt de Volkskrant woensdag na een rondgang bij veertien ziekenhuisinstellingen. In het afgelopen jaar zou de uitstroom van verpleegkundigen groter zijn geweest dan de instroom.

Dat was een scenario waarvoor arts-intensivist Diederik Gommers eerder al waarschuwde. "Ik zie wat corona heeft gedaan met het zorgpersoneel. Mensen zullen zich afvragen: is dit wel wat ik wil?", zei de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care eerder.

Ziekenhuizen als het Amsterdam UMC, de Noordwest Ziekenhuisgroep en het Medisch Spectrum Twente krijgen samen zo'n veertig fulltimeplekken niet ingevuld. Dat leidt automatisch tot het inleveren op ic-capaciteit, schrijft de krant. Het UMC Groningen werkt met acht bedden minder dan het ziekenhuis had gewild, terwijl een uitbreiding van nog eens zes bedden gepland stond.

Overigens is het tekort aan zorgpersoneel niet plotseling ontstaan: voor de coronacrisis waren er al ruim 40.000 onvervulde vacatures. Dat tekort kan volgens eerdere prognoses in 2022 toenemen tot 74.000 mensen.

Als in het najaar meer COVID-19-opnames ontstaan doordat de deltavariant van het coronavirus - geholpen door een verminderd seizoenseffect - zich sneller verspreidt, kunnen ziekenhuizen eventueel opschalen naar een grotere ic-capaciteit.

Dan wordt personeel van andere afdelingen ingezet om het aantal ic-bedden op peil te houden, schrijft de Volkskrant. Het gevolg daarvan is dat de zorg elders opgeschort wordt en dat de wachtlijsten oplopen.

Gommers merkt uitstroom zorgpersoneel door corona: 'Rek is eruit'
106
Gommers merkt uitstroom zorgpersoneel door corona: 'Rek is eruit'