Tijdens de coronapersconferentie op vrijdagavond lieten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten dat de stijgende vaccinatiegraad en de snel gekeerde vierde golf geen garantie zijn voor weinig besmettingen in de herfst en winter. Het kabinet neemt wel afscheid van de coronamaatregelen, maar slechts stap voor stap. Een overzicht.

Vanaf 30 augustus geen 1,5 meter afstand meer in mbo en hoger onderwijs

 • In het nieuwe collegejaar (vanaf maandag 30 augustus) is het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht in het mbo en hoger onderwijs (hbo en universiteit). Dat is eerder dan het OMT adviseert, daarom gelden een aantal randmaatregelen. Er geldt komend schooljaar nog een maximum van 75 studenten per collegezaal. Ook blijft het gebruik van mondkapjes buiten de les verplicht. Studenten moeten ook twee keer per week blijven zelftesten.
 • Op middelbare scholen moeten leerlingen ook in het nieuwe schooljaar mondkapjes blijven dragen. Ook moeten leerling en leerkracht nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden. De mondkapjesplicht geldt alleen buiten de les, wanneer leerlingen zich bijvoorbeeld tussen klaslokalen bewegen. Onderling hoefden en hoeven leerlingen geen afstand te houden. Slechts 41 procent van de jongeren heeft op dit moment een eerste prik gekregen. Dat aantal is te klein om de coronamaatregelen volledig los te laten op de middelbare scholen.
 • Leraren en leerlingen die minstens twee weken
  volledig gevaccineerd zijn, hoeven niet langer in
  quarantaine als ze contact hebben gehad met een
  besmet persoon. Niet volledig gevaccineerde leraren en leerlingen testen zichzelf twee keer per week preventief met
  een zelftest. Het risicogericht testen vervalt.

Overige maatregelen worden tot en met 19 september verlengd

 • Een vaste zitplaats in de horeca blijft voorlopig verplicht en ook de sluitingstijd blijft middernacht. Ook mag horeca nog steeds geen entertainment (zoals live-muziek) of beeldschermen (met bijvoorbeeld voetbalwedstrijden erop) aanbieden.
 • Nachtclubs en discotheken waar bezoekers geen 1,5 meter afstand kunnen houden, moeten dicht blijven. De maatregelen voor evenementen worden ook verlengd, die blijven dus beperkt toegestaan (met onder meer een capaciteit van 66 procent en Testen voor Toegang).
 • Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken en de spits te vermijden, blijft ook gelden. Reizigers kunnen zich tot 1 oktober gratis blijven testen.

Streven: vanaf 20 september nergens meer 1,5 meter afstand

 • Het demissionaire kabinet hoopt de anderhalvemeterregel in de derde week van september volledig te kunnen afschaffen. Daarmee zouden ook de meeste andere maatregelen vervallen. Het definitieve besluit wordt op 17 september genomen.
 • Ook de mondkapjesplicht vervalt per 20 september. In het ov hoef je dan bijvoorbeeld geen mondkapje meer te dragen.
 • Er geldt geen maximumcapaciteit meer voor horeca en evenementen. Dat betekent dat bijvoorbeeld stadions, horeca, bioscopen en theaters weer helemaal vol mogen zitten. Vaste zitplekken zijn ook geen vereiste meer. Ook mogen de horeca weer hun reguliere openingstijden aanhouden.
 • Vanaf 20 september geldt dat bij meer dan 75 personen gewerkt moet worden met een coronatoegangsbewijs in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en sportwedstrijden) en bij kunst en cultuur (bijvoorbeeld bioscopen en theaters). Dat geldt overal: dus binnen en buiten, met en zonder vaste zitplekken.
 • Een coronatoegangsbewijs krijg je wanneer je volledig bent gevaccineerd, hersteld bent van een coronabesmetting of een negatieve testuitslag hebt. Nu is die test nog gratis, maar later zal om een eigen bijdrage gevraagd worden. Wanneer dat is, is nog niet bekend.

1 november: alle maatregelen loslaten?

Vanaf 1 november zouden overige maatregelen geschrapt kunnen worden. Dan zou het coronatoegangsbewijs in Nederland niet meer nodig zijn en zouden discotheken en nachtclubs weer volledig open kunnen.

Zo wil het demissionaire kabinet terug naar 'oude normaal'
127
Zo wil het demissionaire kabinet terug naar 'oude normaal'