Elk Nederlandse huishouden kan binnenkort twee gratis zelftests bestellen. Deze maand krijgen alle Nederlandse huishoudens een brief met een code in de bus, waarmee de vrijwillige coronatests besteld kunnen worden.

De eerste brieven vallen dinsdag op de mat en uiterlijk 1 september moeten alle brieven ontvangen zijn. In de brief wordt het belang van testen benadrukt om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het vooral belangrijk om de zelftests te gebruiken voordat mensen anderen ontmoeten op bijvoorbeeld werk, school of een verjaardag.

De zelftests zouden binnen anderhalve week bezorgd worden. Scholieren en studenten kunnen de gratis zelftests ook krijgen via hun school, universiteit of andere opleiding. Wie meer dan twee zelftests nodig heeft, kan ze kopen bij de supermarkt, drogist of apotheek.

In de brief wordt uitgelegd wanneer een zelftest nuttig is en wanneer iemand zich juist bij de GGD moet laten testen.

Het demissionaire kabinet roept mensen op de zelftests te gebruiken als er geen klachten zijn. "Testen blijft belangrijk, want zonder dat je het zelf weet, kun je andere mensen besmetten met het coronavirus, ook als je geen klachten hebt", aldus het ministerie van Volksgezondheid. Wie wel klachten heeft, kan zich gratis laten testen op een GGD-locatie.

Testen bij terugkomst van vakantie

Ook iedereen die terugkeert uit het buitenland, volledig gevaccineerd of niet, wordt geadviseerd zich te laten testen. Dat kan direct na terugkeer met de zelftest. Daarnaast krijgen reizigers die terugkeren uit een geel of oranje gebied en die niet volledig gevaccineerd zijn ook het dringende advies op dag twee en dag vijf na aankomst een gratis test bij de GGD of een zelftest te doen.

Vorig jaar liep het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames direct na de zomervakantie snel op. Het kabinet hoopt dat komend najaar te voorkomen en roept Nederlanders op zich vooral te testen voorafgaand aan gelegenheden waarbij ze in contact komen met andere mensen en na terugkeer van vakantie.

De landelijke verspreiding van de zelftests gaat gepaard met een campagne op radio en televisie. Daarmee wil de overheid mensen wijzen op het belang van testen. "De zomervakantie is bijna voorbij. We gaan weer naar school en aan het werk. En we ontmoeten weer andere mensen. Het blijft daarom belangrijk om ons aan de basisregels te houden."