Voor de veiligheidsregio's Drenthe en Zeeland geldt vanaf woensdag coronarisiconiveau 'zorgelijk' waar dat eerder nog 'ernstig' was, zo blijkt uit het coronadashboard. In nog eens vier veiligheidsregio's is afgeschaald naar coronarisiconiveau 'ernstig'.

Het betreft Noord-Holland Noord, IJsselland, Brabant Noord en Midden- en West Brabant. In veertien veiligheidsregio's geldt nog altijd het hoogste coronarisiconiveau, 'zeer ernstig.' Dat houdt in dat er meer dan 250 positieve tests per 100.000 inwoners afgenomen worden. Als alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de toestand nergens zeer ernstig zijn geweest, maar het grote aantal ziekenhuisopnames telt ook mee.

Risiconiveau 'zeer ernstig' geldt in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Brabant-Zuidoost, Groningen, Twente, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid en Zuid-Limburg.

Het risiconiveau is ernstig als er per 100.000 inwoners tussen de 100 en 250 positieve tests per week worden afgenomen. Ook moeten per miljoen inwoners tussen de 16 en 27 ziekenhuisopnames per week worden gemeld. Dit risiconiveau geldt voor negen regio's. Dat zijn Friesland, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Limburg-Noord.

Het risiconiveau per veiligheidsregio.

Het risiconiveau per veiligheidsregio.
Het risiconiveau per veiligheidsregio.
Foto: Bart-Jan Dekker

In Flevoland naar verhouding de meeste ziekenhuisopnames

De grootste brandhaard van het land is Amsterdam-Amstelland. Vorige week is het coronavirus vastgesteld bij 188 op de 100.000 mensen in en rond de hoofdstad, maar een paar weken geleden waren het er 914 op de 100.000. Dat is een daling van zo'n 80 procent. De provincie Groningen ging in een paar weken tijd van 536 naar 105 positieve tests op de 100.000 inwoners, en daarmee is het qua besmettingscijfers een van de rustigste delen van het land geworden.

In Flevoland worden naar verhouding de meeste mensen opgenomen op een verpleegafdeling of intensive care. De provincie telde vorige week 75,6 ziekenhuisopnames op elke miljoen inwoners. Daarna volgen Rotterdam-Rijnmond (65,7), Amsterdam-Amstelland (65,4), Gooi en Vechtstreek (50,6) en Zuid-Limburg (50,2). In de regio's Drenthe, Gelderland-Midden en IJsselland zijn omgerekend het kleinste aantal ziekenhuisopnames.