Reizigers die vanuit België terug naar Nederland reizen, kunnen vanaf zondag 8 augustus gecontroleerd worden op hun coronabewijs. Dat gebeurt steekproefsgewijs en zonder controleposten, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee woensdag.

Eind juli werd al bekend dat reizigers vanaf twaalf jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, per 8 augustus een coronabewijs bij zich moeten hebben. Zij moeten dit desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.

Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van een coronabesmetting, kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Bij een PCR-test moet dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeentest 24 uur. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd door mobiele teams, zegt de woordvoerder.

Mensen die niet met een eigen vervoermiddel reizen, worden gecontroleerd door vervoersmaatschappijen. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.

In de grensregio aan de grens van Duitsland wordt niet gecontroleerd. Dat er geen controles zijn aan de oostkant van Nederland komt doordat de risicogebieden vooral in het zuiden van Europa liggen. België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel.