Het demissionaire kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen COVID-19. Tegen die tijd ligt er naar verwachting een advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad, zegt het ministerie van Volksgezondheid maandag.

Onlangs bleek dat miljoenen Britten naar verluidt op korte termijn een derde prik krijgen. In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad al eens gevraagd naar hun visie op zo'n extra 'booster'. De adviesorganen gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over de verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al "aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARS-CoV-2-vaccin in het verschiet ligt".

Na de zomer moet hier dus meer duidelijkheid over komen. Dan zal naar verwachting ook worden geadviseerd welke groepen in aanmerking komen voor een derde prik. Mogelijk worden bijvoorbeeld alleen ouderen opnieuw geprikt, zoals dat nu al het geval is in Israël en Turkije.