Iedereen van achttien jaar en ouder krijgt vanaf vandaag de kans om al geplande afspraken voor de tweede coronaprik met een week te vervroegen, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag weten. Het gaat om afspraken op en na maandag 16 augustus.

Er zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voldoende vaccins op voorraad. Ook is er voldoende prikcapaciteit bij de GGD om deze versnelling door te voeren.

Wie al een tweede vaccinatieafspraak heeft, ontvangt een sms-bericht van de GGD. Na ontvangst van deze sms kan worden gebeld met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer om de tweede vaccinatie telefonisch te vervroegen.

De Jonge heeft het besluit genomen om in Nederland zo snel mogelijk een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te halen. "Want vaccineren werkt", aldus de bewindspersoon. "Je doet dat niet alleen om je eigen gezondheid te beschermen, maar zeker ook de mensen om je heen: je familie en vrienden."

Volgens De Jonge brengt vaccinatie vrijheid. "Niemand wil natuurlijk terug naar alle beperkingen die we gelukkig grotendeels achter ons hebben kunnen laten."

Twaalf- tot zeventienjarigen kunnen sinds eind juli hun tweede coronaprik met twee weken vervroegen. Dat besluit van De Jonge geldt voor jongeren die de afspraak voor hun tweede prik op of na 16 augustus hadden staan.