Nederland blijft ook komende week hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de coronakaart van Europa. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en andere landen voor Nederlandse vakantiegangers hebben ingesteld nog wat langer van kracht blijven. De kaart wordt door de daling van het aantal nieuwe coronagevallen wel iets minder vurig.

Waarschijnlijk blijft alleen Noord-Holland donkerrood en staat de rest van Nederland na komende donderdag op rood.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM.

De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Piek van huidige golf telt niet meer bij aankomende kaart

Bij de huidige kaart (van afgelopen donderdag) staan Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg op donkerrood. In Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe is de situatie iets minder ernstig en daarom zijn die provincies roodgekleurd. Omdat het ECDC naar de cijfers over de laatste twee weken kijkt, telde de piek van de huidige coronagolf nog net mee voor de kaart van afgelopen donderdag. Die hoge cijfers van toen vallen dus weg bij de kaart van komende week.

Een provincie wordt donkerrood wanneer er in twee weken tijd meer dan 500 op de 100.000 inwoners positief zijn getest. In de afgelopen twee weken komt alleen Noord-Holland nog boven die grens uit. In die provincie zijn in de laatste twee weken 15.930 nieuwe gevallen ontdekt, omgerekend zo'n 553 op elke 100.000 mensen. Dat is wel een flinke daling. In de twee weken waarop de huidige kaart is gebaseerd, telde de provincie 931 positieve tests per 100.000 Noord-Hollanders.

Groningen duikt van 792 naar 422 positieve tests per 100.000, en Utrecht van 701 naar 409. Daarmee gaan ze hoogstwaarschijnlijk van donkerrood naar rood, net als Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg. De andere vier provincies blijven vermoedelijk op rood staan.

Wanneer de eerste provincies naar oranje kunnen zakken, hangt af van het percentage positieve tests. Dat is nu nog te hoog voor een stap omlaag.

Woensdag nieuwe kaart van Nederlandse veiligheidsregio's

Overigens komt de Nederlandse overheid woensdag met een nieuwe kaart van de risiconiveaus in de 25 veiligheidsregio's in ons land. Nederland telt vier van die niveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status een regio heeft, wordt vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste cijfer van de twee geeft de doorslag. Momenteel staan tien regio's op ernstig en vijftien op zeer ernstig.

Puur op basis van het aantal positieve tests in de afgelopen week zou Drenthe teruggaan naar zorgelijk. De rest van het land zou in dat geval uitkomen op ernstig. Geen enkele regio zou wat enkel het besmettingscijfer betreft dan nog op zeer ernstig staan. Maar het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stijgt, waardoor regio's wel degelijk op zeer ernstig blijven staan.

Vorige week eindigden Zeeland, Groningen, IJsselland, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Brabant-Zuidoost door de opnames op zeer ernstig. Als in die regio's alleen het aantal positieve tests had geteld, zou de situatie er ernstig zijn geweest. Sindsdien is het aantal opnames in het hele land verder gestegen. Een daling daarvan is nog niet ingezet.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.