Israël geeft zestigplussers vanaf zondag de mogelijkheid om zich een derde keer te laten inenten met het Pfizer-vaccin. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land dat ouderen een derde coronaprik geeft.

Mensen krijgen normaliter twee coronaprikken. Premier Naftali Bennett bevestigde de "aanvullende vaccinatiecampagne" op televisie. De officiële aftrap vindt vrijdag plaats. President Isaac Herzog laat zich dan voor de derde keer prikken.

Hij komt in de campagne als eerste aan de beurt, maar zal niet de eerste Israëliër zijn die een derde dosis krijgt. Sinds enkele weken worden de zogeheten boosters al toegediend aan inwoners met een zwak immuunsysteem.

De derde dosis volgt minstens vijf maanden na de tweede prik, in de hoop dat ouderen dan goed beschermd blijven tegen COVID-19. Commissieleden konden het naar verluidt niet eens worden over de leeftijd waarop mensen voor de extra dosis in aanmerking moeten komen: 60, 65 of 70 jaar. Daarom kreeg een topbestuurder van het ministerie van Volksgezondheid het laatste woord.

Israël vaccineert ook kwetsbare kinderen vanaf vijf jaar

Israël gaat vanaf volgende maand ook kwetsbare kinderen van vijf tot en met elf jaar tegen COVID-19 vaccineren. Het gaat om kinderen die door hun gezondheidstoestand een risico lopen op ernstige complicaties na een besmetting met het virus. Ze krijgen een dosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin van 0,1 milliliter, drie keer minder dan de standaardvaccinatie.

Het land behoort tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar heeft toch te maken met een snelle verspreiding van de deltavariant. Vooral veel ongevaccineerde jongeren raken besmet. Volgens de krant The Jeruzalem Post komt het echter steeds vaker voor dat ouderen die vijf tot zes maanden geleden zijn ingeënt toch positief testen.

In de EU biedt Hongarije vanaf augustus een derde coronaprik aan. Daar moeten tussen de tweede en derde prik zo'n vier maanden zitten. Ook geldt er in het land dan een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers.