Mensen die niet volledig tegen COVID-19 gevaccineerd zijn of geen coronaherstelbewijs hebben, moeten vanaf 8 augustus een negatief testbewijs kunnen overleggen als ze vanuit een 'geel' EU-land terugkeren naar Nederland. Daarnaast kleuren alle landen in de Europese Unie (EU) vanaf dinsdag 'groen' of 'geel' en dit betekent dat het kabinet reizen naar geen enkel EU-land meer afraadt.

De test die vanaf 8 augustus bij terugkeer naar Nederland verplicht is, moet in het bezochte land worden afgenomen. Een PCR-test moet maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeentest is ook toegestaan, maar die moet maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland zijn afgenomen. Dat heeft het kabinet maandag bekendgemaakt.

Reizen mag vanzelfsprekend alleen als de uitslag negatief is. Dat wordt bij vliegreizen gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappij. Mensen die met de auto naar een land met een geel reisadvies rijden, kunnen bij terugkomst in Nederland ook gecontroleerd worden.

Reizigers die wel volledig gevaccineerd zijn of van COVID-19 hersteld zijn, moeten dat kunnen aantonen via de CoronaCheck-app.

Als een test in het bezochte land geld kost, dan is dit voor rekening van de reiziger. Niet in ieder land kost een coronatest geld. Op wijsopreis.nl kunnen reizigers informatie vinden over het land waar ze naartoe gaan.

De Jonge: 'Vakantiegangers uit geel land moeten negatieve test tonen'
58
De Jonge: 'Vakantiegangers uit geel land moeten negatieve test tonen'

Vanaf dinsdag zijn alle EU-landen groen of geel

Het kabinet raadt reizen naar landen binnen de EU pas weer af als daar een gevaarlijke virusmutatie is opgedoken.

Wel adviseert het kabinet alle reizigers die uit het buitenland terugkeren om zichzelf te laten testen. Voor wie niet volledig is gevaccineerd of geen coronaherstelbewijs heeft, geldt het "dringende advies" zichzelf te (laten) testen op de dag na terugkeer en op de vijfde dag in Nederland. Dat kan een zelftest zijn, maar mag ook een gratis test bij de GGD zijn.

Zonder coronabewijs krijg je een boete van 95 euro

Voor reizigers uit EU-landen geldt geen quarantaineplicht als ze in Nederland aankomen, behalve als sprake is van een nieuwe virusmutatie in het land waar ze vandaan komen.

De teams die de quarantaineplicht controleerden, gaan dat nu doen bij mensen die de Nederlandse grens passeren met de auto. Wie geen geldig coronabewijs heeft, kan een boete van 95 euro krijgen.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat er vanaf 8 augustus twee negatieve tests nodig zijn bij terugkeer naar Nederland. Dat is er maar één: een PCR-test (maximaal 48 uur van tevoren afgenomen) of een antigeentest (maximaal 24 uur van tevoren). De informatie is aangepast.