Nederland kleurt vanaf donderdag hoogstwaarschijnlijk nog roder op de kaart van coronagevallen in Europa. De provincie Groningen is momenteel als enige provincie donkerrood, het hoogst mogelijke niveau. Gezien het aantal positieve tests de afgelopen week is de kans groot dat ook andere provincies naar donkerrood gaan. Dat kan gevolgen hebben voor Nederlanders die in Europa op vakantie willen.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) past de coronakaart wekelijks aan. De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Het aantal nieuwe gevallen in Nederland is nog steeds groot, ook al is dat afgelopen week minder snel dan de week ervoor.

Het ECDC merkte Nederland vorige week aan als hoogrisicogebied (rood) en de provincie Groningen zelfs als zeer hoogrisicogebied (donkerrood). De week daarvoor waren Friesland, Drenthe, Flevoland en Limburg nog groen en de rest van het land oranje.

Naast Nederland zijn ook Spanje, Portugal, Cyprus en Luxemburg helemaal rood. De rest van Europa is groen, met hier en daar wat oranje gebieden. Dat betekent dat de corona-uitbraak er momenteel redelijk onder controle is. Voor die landen kunnen Nederlandse toeristen een gevaar zijn, omdat ze de erg besmettelijke deltavariant van het coronavirus kunnen invoeren.

Zo werken de kleurcodes van het ECDC

  • Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) bepaalt of een Europese regio groen, oranje, rood of donkerrood kleurt.
  • In Nederland krijgt iedere provincie een aparte kleur.
  • Welke kleur iedere provincie krijgt, hangt af van twee dingen: het aantal positieve tests en het percentage mensen dat positief wordt getest.
  • Het ECDC bepaalt niet de gevolgen van een kleurverandering voor vakantiegangers en andere reizigers. Dat doen de EU-lidstaten zelf.

Zo ziet de Europese coronakaart er sinds 15 juli uit. Daar komt na vandaag hoogstwaarschijnlijk verandering in.

Zo ziet de Europese coronakaart er sinds 15 juli uit. Daar komt na vandaag hoogstwaarschijnlijk verandering in.
Zo ziet de Europese coronakaart er sinds 15 juli uit. Daar komt na vandaag hoogstwaarschijnlijk verandering in.
Foto: NU/nl

Regels voor Nederlandse reizigers mogelijk strenger

De nieuwe coronakaart kan voor die landen aanleiding zijn de toegangsregels voor Nederlanders aan te scherpen. Zo geldt Nederland sinds vorige week als een risicogebied voor Duitsland.

De oosterburen zouden Nederland deze week nog een stapje hoger kunnen zetten, in de groep van hoogrisicogebieden. Als Nederland die status krijgt, moeten vakantiegangers al aan de grens met Duitsland een bewijs van een negatieve uitslag van een coronatest of een vaccinatiebewijs laten zien voordat ze überhaupt het land in komen.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en het RIVM is het aantal positieve tests de laatste paar dagen aan het stabiliseren en zou het in de komende week kunnen beginnen te dalen. Als dat zo is, zou Nederland op de Europese coronakaart over drie of vier weken terug naar oranje of groen kunnen gaan. Dan worden de regels voor vakantiegangers misschien ook versoepeld.