
Ongesteldheid wijkt na coronaprik mogelijk korte tijd af: hoe zit dat?
Op sociale media wordt gezegd dat je vlak na vaccinatie veel heftiger ongesteld kunt worden of dat de menstruatie juist zal uitblijven.
Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt veel meldingen van vrouwen die zeggen last te hebben van menstruatiestoornissen na de toediening van een coronavaccin. Vorige week stond de teller op ongeveer veertienduizend klachten. Er is op dit moment echter geen wetenschappelijk bewijs dat coronavaccins invloed op de menstruatie hebben.
Bertho Nieboer, gynaecoloog aan het Radboudumc en menstruatie-expert, legt uit dat je eerste menstruatie na de vaccinatie wat anders kan zijn. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ook veel andere zaken, zoals koorts, kunnen de menstruatie tijdelijk beïnvloeden.
Menstruatieproblemen geen vastgestelde bijwerking
Aan het onderzoek voor de goedkeuring van het coronavaccin van Pfizer deden ruim 40.000 mensen mee. In dit onderzoek is afwijkende menstruatie niet als bijwerking aangetoond. Ook bij andere coronavaccins is dit niet het geval.
Als je na vaccinatie een mogelijke bijwerking ervaart, kun je dit melden bij bijwerkingencentrum Lareb. De klachten met betrekking tot menstruatie die Lareb ontvangt, variëren van doorbraakbloedingen tot een onregelmatige of latere menstruatie.
In Nederland hebben inmiddels bijna dertien miljoen mensen boven de twaalf jaar ten minste één coronaprik gehad. Vermoeidheid en hoofdpijn, die beide zo'n 80.000 keer genoemd werden, zijn de meest gemelde bijwerkingen.
Het is op dit moment niet te zeggen of de gemelde menstruatieproblemen ook allemaal een gevolg van de vaccinatie waren. Ook zal niet iedereen die een afwijkende menstruatie heeft dit bij Lareb melden.

Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam
Invloed is wel mogelijk
Volgens Nieboer kunnen twee zaken een rol spelen als je eerste menstruatie na een coronaprik afwijkt.
Ten eerste wordt je immuunsysteem flink aangezwengeld door de vaccinatie. Je bouwt daardoor bescherming tegen COVID-19 op. Maar het aanzwengelen van het immuunsysteem kan invloed hebben op de timing en de hevigheid van je eerstvolgende menstruatie. Heel soms is ook de tweede menstruatie na de vaccinatie iets anders dan normaal.
Ten tweede kan stress door bijvoorbeeld de pandemie of de vaccinatie zelf je ongesteldheid beïnvloeden. Nieboer wijst op een Turks onderzoek waarin is gekeken naar het effect van de coronapandemie op de menstruatie van vrouwelijke zorgmedewerkers die voor de corona-uitbraak een regelmatige menstruatie hadden. Zorgmedewerkers die door de pandemie relatief veel stress en angst ervoeren, zeiden vaker dat hun menstruatie onregelmatig was geworden.
Je wordt niet onvruchtbaar door het coronavaccin
Stel dat je na je vaccinatie een week eerder ongesteld wordt dan normaal, dan heeft dit volgens Nieboer natuurlijk invloed op de kans dat je in die maand zwanger raakt. Maar de prik heeft geen invloed op de kans om zwanger te raken op de iets langere termijn. Ook bijvoorbeeld een flinke griep kan tijdelijk invloed op de menstruatie hebben.
Immunoloog Marjolein van Egmond legde eerder aan NU.nl uit waarom geruchten over onvruchtbaarheid na vaccinatie niet kloppen. Haar uitleg kun je hier teruglezen.
NUjij: Uitgelichte reacties