Frankrijk scherpt het inreisbeleid ten aanzien van reizigers uit Nederland en meerdere andere Europese landen aan. Zij hebben vanaf zondag middernacht een testbewijs nodig, en de test moet zijn afgenomen in de afgelopen 24 uur, zo maakte de regering bekend. De regel geldt alleen voor niet-gevaccineerden en mensen die deels gevaccineerd zijn.

Met die laatste categorie doelt Frankrijk op personen die in de zeven dagen voor vertrek hun tweede prik kregen. Reizigers die voor het Janssen-vaccin kozen, moeten al vier weken geleden hun enige prik hebben ontvangen om als volledig gevaccineerd beschouwd te worden. Als iemand recentelijk genas van COVID-19 én minimaal drie weken geleden een coronaprik kreeg, is diegene ook volledig gevaccineerd.

De nieuwe regel gaat ook gelden voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Spanje, Portugal en Griekenland.

Voor niet-gevaccineerden golden al inreisbeperkingen in Frankrijk. Zij konden het land binnenkomen met een negatieve PCR- of antigeentest van maximaal 72 uur oud. Die periode wordt dus ingekort tot 24 uur.

Steeds meer landen nemen extra maatregelen tegen Nederlandse reizigers, nu ons land rood is gekleurd op de Europese coronakaart. Duitsland maakte vrijdag bekend dat Nederland wordt aangemerkt als risicogebied. Niet-gevaccineerden die in de afgelopen tien dagen in Nederland zijn geweest, moeten vanaf zondag bij aankomst in quarantaine. Die kunnen zij overigens omzeilen met een herstelbewijs of negatief testbewijs.

België en Roemenië namen later op vrijdag ook maatregelen. België eist een negatieve testuitslag van Nederlanders die nog niet volledig zijn ingeënt tegen COVID-19. Die uitslag mag niet ouder dan 72 uur zijn. Reizigers die op doorreis zijn, worden uitgezonderd van de regel.

Roemenië kwam met eenzelfde soort quarantaineplicht als Duitsland voor Nederlandse reizigers. Na aankomst moeten mensen veertien dagen in quarantaine. Met een vaccinatie-, herstel- of testbewijs ben je echter uitgezonderd van die regel. Ook als je minder dan drie dagen in het land verblijft of kan aantonen dat je op doorreis bent, hoef je niet in quarantaine.

Verbetering: In een eerder pushbericht stond abusievelijk vermeld dat de aangescherpte maatregel maandag van kracht zou gaan. Dat moet zondag zijn en is in een tweede pushbericht verbeterd.