De druk op de ziekenhuizen is deze week dan wel verder afgenomen, maar nog steeds niet kan overal de kritieke planbare zorg op tijd geleverd worden. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit gaat het om 8 procent van de ziekenhuizen, vier in totaal.

Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken geleverd moet worden om gezondheidsschade te voorkomen. Het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen van de afgelopen week is vooralsnog niet terug te zien in de druk op de ziekenhuizen. Als het gaat om de kritieke planbare zorg is de situatie zelfs lichtelijk verbeterd ten opzichte van vorige week.

Het afgelopen jaar werd door corona namelijk veel (niet urgente) zorg uitgesteld. Nu de druk op de ziekenhuizen afneemt, ontstaat er ruimte om die uitgestelde zorg in te halen.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars zijn op dit moment druk bezig met plannen voor de inhaalzorg na de zomervakantie. In die plannen wordt ook rekening gehouden met onzekere factoren, zoals de ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames.