Mensen die vanaf maandag 19 juli een vaccinatieafspraak maken bij de GGD hoeven tien dagen minder lang te wachten op hun tweede prik dan nu. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdagavond tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Momenteel wordt tussen de eerste en de tweede prik een interval aangehouden van 35 dagen. Die interval gaat naar 25 dagen.

Het Outbreak Management Team (OMT) schreef in het spoedadvies van afgelopen vrijdag dat er vaccinatieslots open blijven staan. Dat betekent dat er sneller gevaccineerd kan worden dan nu gebeurt. Bij nieuwe afspraken is dat vanaf maandag mogelijk.

De Jonge zei ook dat nog gekeken wordt of mensen die al een afspraak hebben gemaakt de afspraak voor hun tweede prik naar voren kunnen halen. Hij riep mensen wel op niet nu al te bellen. Dat gebeurt wel en daardoor wordt het bij de GGD "een zooitje", aldus de minister.

Vanaf vrijdag kunnen ook 60- tot 64-jarigen die alleen hun eerste prik van AstraZeneca hebben gehad de GGD bellen voor een afspraak om de tweede prik met het vaccin van Pfizer te laten zetten, als ze dat willen.

Vorige week maandag meldde de Gezondheidsraad dat zo'n heterogene vaccinatie (twee prikken van verschillende merken) ook veilig en effectief is. Omdat het nu niet zo druk meer is bij de prikstraten, verwacht de minister dat deze mensen dan snel aan de beurt zijn.

Tweede vaccinatie niet pas na twaalf weken: zo verschillen de twee Pfizer-prikken
106
Tweede vaccinatie niet pas na twaalf weken: zo verschillen de twee Pfizer-prikken