Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen de CoronaCheck-app gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn, meldt de ANWB dinsdag. Ook het gele vaccinatieboekje kan gebruikt worden, indien een persoon minstens twee weken volledig is gevaccineerd.

Het was onduidelijk of de app gebruikt kon blijven worden, omdat Frankrijk maandag aankondigde dat een certificaat vanaf 1 augustus ook benodigd is voor toegang tot openbare ruimtes zoals restaurants, cafés en winkelcentra.

De Fransen bewijzen met de pas dat ze ingeënt, negatief getest of recent hersteld zijn van het coronavirus. Nederlanders bewijzen dit met de internationale QR-code in hun CoronaCheck-app, maar ook het gele vaccinatieboekje kan gebruikt worden, aldus de ANWB.

In Frankrijk geldt dat mensen twee weken na hun vaccinatie een gezondheidsverklaring krijgen. Alleen mensen met het Janssen-vaccin moeten vier weken wachten.

Het is niet uitgesloten dat Frankrijk deze zomer de regels nog verder aanscherpt, ook voor Nederlandse toeristen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen wanneer Nederland oranje of rood kleurt op de Europese coronakaart.

Mag een EU-land ongevaccineerde vakantiegangers weigeren?
143
Mag een EU-land ongevaccineerde vakantiegangers weigeren?

Gezondheidspas nodig voor publieke ruimtes

De gezondheidsverklaring is vanaf 21 juli al vereist in Frankrijk voor het bezoeken van evenementen waar meer dan vijftig personen aanwezig zijn. Vanaf augustus is het bewijs ook nodig om naar horecazaken, ziekenhuizen en winkelcentra te gaan. Hier worden later mogelijk nog meer locaties aan toegevoegd.

Mensen die binnen Frankrijk met langeafstandstreinen, touringcars en vliegtuigen willen reizen, moeten vanaf augustus ook een gezondheidsverklaring hebben. Nederlanders hebben het bewijs ook nodig om het land in te komen.

Vakantiegangers die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd moeten een negatieve PCR-test kunnen tonen, maar of deze na het aanscherpen van de regels niet ouder mag zijn dan 72 of 48 uur is nog onduidelijk. Op dit moment geldt dat de test niet ouder mag zijn dan 72 uur.