Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) roept mensen maandag op zich bij de GGD te laten testen op het coronavirus als zij het afgelopen weekend bij veel mensen in de buurt zijn geweest, ook als zij geen klachten hebben die bij het virus passen. Ook vraagt De Jonge hun zoveel mogelijk thuis te blijven en weinig andere mensen te zien.

Het verzoek is gericht aan mensen die afgelopen weekend zijn uitgegaan of een feestje hebben gehad. Maar ook iedereen die bijvoorbeeld een barbecue heeft gehad moet extra opletten, waarschuwt De Jonge.

Het is voor het eerst dat het demissionaire kabinet een dergelijke oproep tot testen doet. Normaal worden alleen mensen met klachten die passen bij het coronavirus aangespoord zich te laten testen, evenals personen die contact hebben gehad met een besmette persoon, ook als zij zelf geen klachten hebben.

Het aantal besmettingen is in een week tijd razendsnel opgelopen. Dat gebeurde nadat het kabinet per 26 juni veel coronaregels had losgelaten. Tijdens het uitgaan kon men met een toegangstest een kroeg of nachtclub in zonder afstandsregels, maar dat systeem bleek niet waterdicht.

Duizenden jongeren raakten vervolgens besmet. Velen van hen zijn nog niet volledig gevaccineerd. Het gevaar is nu dat ze mensen in andere leeftijdsgroepen aansteken. De Jonge wil voorkomen dat het coronavirus "door de generaties heen gaat lopen".

Wanneer kleurt Nederland rood en komt jouw vakantie in gevaar?
105
Wanneer kleurt Nederland rood en komt jouw vakantie in gevaar?