De afgelopen 24 uur heeft het RIVM 10.345 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is het grootste aantal sinds 25 december.

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kreeg het RIVM 10.345 meldingen van positieve tests. Dat is negen keer zo veel als het aantal van vorige week zaterdag.

Het aantal van ruim tienduizend besmettingen is een stijging van 49 procent ten opzichte van de bijna zevenduizend positieve tests die het RIVM vrijdag meldde. De 10.345 nieuwe gevallen zijn meer dan afgelopen zaterdag, zondag, maandag, dinsdag en woensdag bij elkaar.

Het aantal positieve testen van de afgelopen 24 uur ligt fors hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.471). Een deel van de meldingen zijn positieve testen van eerdere dagen, die later zijn doorgegeven.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Ook aandeel positieve testen flink hoger

Ook het gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners ligt met 59,4 flink hoger dan dat van de afgelopen zeven dagen. De afgelopen week werden gemiddeld 25,7 mensen per 100.000 inwoners positief getest.

Het dagcijfer is in een week tijd vernegenvoudigd. Dat is niet eerder voorgekomen tijdens de uitbraak in Nederland, die inmiddels vijfhonderd dagen duurt.

Wanneer kleurt Nederland rood en komt jouw vakantie in gevaar?
105
Wanneer kleurt Nederland rood en komt jouw vakantie in gevaar?

Record komt in zicht

Per dag stijgt het aantal positieve tests met gemiddeld ruim 40 procent. Dat betekent dat het record in zicht komt. Op 20 december meldde het RIVM 12.997 coronagevallen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 31.295 mensen positief getest, het hoogste niveau sinds 20 mei. De week ervoor werd het coronavirus vastgesteld bij 5.144 mensen. Dat is een stijging van meer dan 500 procent.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,7 miljoen mensen positief getest. Als de huidige cijfers in hetzelfde tempo doorgaan, duurt het nog ongeveer een week tot de grens van 1,8 miljoen bevestigde besmettingen wordt gepasseerd.

Eind juli kan de grens van twee miljoen gevallen worden bereikt. Van bijna achttienduizend mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

Amsterdam noteert recordaantal besmettingen

In Amsterdam kwamen 900 nieuwe gevallen aan het licht, een record voor de hoofdstad. In de gemeente Utrecht testten 793 mensen positief en in Rotterdam 688. In Groningen kregen 426 mensen te horen dat ze het virus onder de leden hebben en in Den Haag 388 mensen. In slechts vijftien gemeenten was geen enkele positieve test. Dat is het kleinste aantal in lange tijd.

Het aantal sterfgevallen stijgt vooralsnog niet. Het RIVM kreeg afgelopen etmaal één bericht dat een coronapatiënt aan de gevolgen van het virus is overleden: een inwoner van Bodegraven-Reeuwijk. Dat het overlijden nu wordt gemeld, wil niet zeggen dat deze persoon in de afgelopen 24 uur is gestorven. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval is geregistreerd.