
Risiconiveaus overal omhoog, De Jonge wil minder tijd tussen twee prikken
In twee regio's geldt nu het niveau 'zeer ernstig', in tien 'ernstig' en in dertien 'waakzaam'. De Jonge vermeldt niet om welke regio's het gaat.
Op het coronadashboard staan nog de risiconiveaus die per 6 juli golden. Tien regio's staan daar nu nog op 'waakzaam' en vijftien op 'zorgelijk'. De aanscherping is het gevolg van de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen. Als die stijging doorzet, zullen meer regio's naar 'zeer ernstig' gaan, waarschuwt de minister.
Het hoogste niveau kwam al sinds 22 juni niet meer voor. Afgelopen dinsdag ging de regio Zuid-Holland-Zuid als laatste regio van 'ernstig' naar 'zorgelijk'. Tot eind mei stonden alle 25 regio's op 'zeer ernstig'.
De risiconiveaus worden bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Die blijven, samen met het aantal ic-opnames, nog steeds stabiel klein. Wel vindt het Outbreak Management Team (OMT) de snelle stijging van het aantal besmettingen zorgwekkend.
Welke risiconiveaus zijn er?
- Niveau 1 (waakzaam): De situatie in de veiligheidsregio is "onder controle te houden". Het aantal nieuwe besmettingen is klein en de druk op de zorg is beperkt.
- Niveau 2 (zorgelijk): De situatie is lastig onder controle te houden. Er komen veel nieuwe besmettingen bij en/of de druk op de zorg is hoog.
- Niveau 3 (ernstig): De situatie in deze regio is ernstig vanwege een groot aantal nieuwe besmettingen en/of een hoge druk op de zorg.
- Niveau 4 (zeer ernstig): In deze regio is de situatie erg slecht. Er zijn extreem veel nieuwe besmettingen en/of de druk op de zorg is extreem hoog.
Tijd tussen prikken wordt 'korter en flexibel'
De tijd tussen de eerste en tweede vaccinatie wordt volgens De Jonge de komende weken korter en "flexibel". Hoeveel tijd het gaat schelen, vermeldt de minister niet in zijn brief aan de Tweede Kamer.
Het aanpassen van deze zogeheten 'prikinterval' is mogelijk doordat er genoeg vaccins beschikbaar zijn. Door mensen sneller hun tweede prik met het vaccin van BioNTech/Pfizer of dat van Moderna te geven, zijn ze eerder beschermd. Volgens De Jonge regelt de GGD het aangepaste prikschema de komende weken. Ook gaat de GGD andere "drempels voor vaccinatie" verder verlagen.
Tussen de twee Pfizer- en Moderna-prikken zitten zes weken. Iemand is twee weken na de laatste prik volledig beschermd. Van het Janssen-vaccin is maar één prik nodig.
Risiconiveaus per veiligheidsregio

NUjij: Uitgelichte reacties