Het demissionaire kabinet ontvangt binnen enkele uren een advies van het Outbreak Management Team over de noodzaak van nieuwe coronamaatregelen, nu het aantal positieve tests explosief is gestegen. Een nieuwe tijdelijke sluiting van clubs en discotheken en het afblazen van meerdaagse evenementen liggen in het verschiet.

Donderdag werden 5.745 positieve tests gemeld, terwijl een week eerder nog geen 1.000 positieve tests werden geregistreerd. Tussen 21 en 27 juni werden in één week tijd 4.200 positieve tests afgenomen.

Het kabinet had door alle versoepelingen die recentelijk zijn doorgevoerd wel gerekend op een stijging van de coronacijfers. De snelheid waarmee die de afgelopen dagen omhooggingen, was echter niet voorzien.

De stijging heeft zich (nog) niet vertaald in een fors toenemende druk op de zorg. Dat heeft twee belangrijke oorzaken: momenteel testen vooral jongeren positief - die leeftijdsgroep wordt minder vaak ernstig ziek - en mensen worden vaak niet in ziekenhuizen opgenomen op de dag van een positieve test. Doorgaans nemen de gezondheidsklachten later toe.

Aantal positieve coronatests afgelopen zeven dagen

  • Donderdag 8 juli - 5.475
  • Woensdag 7 juli - 3.660
  • Dinsdag 6 juli - 2.213
  • Maandag 5 juli - 1.523
  • Zondag 4 juli - 1.210
  • Zaterdag 3 juli - 1.130
  • Vrijdag 2 juli - 942

Verwachte maatregelen treffen de jongere leeftijdsgroepen

De verwachte maatregelen zouden de groepen treffen waarin momenteel de grootste hoeveelheid positieve tests worden afgenomen: tieners en jongvolwassenen. 65 procent van alle besmettingen in de afgelopen week werd vastgesteld in de leeftijdsgroep 15- tot 29-jarigen.

Sinds het programma Testen voor Toegang actief is, werden vele honderdduizenden tests afgenomen bij jongeren die 's avonds uit wilden gaan. Het programma bleek niet feilloos. Lokaal ontstonden corona-uitbraken, waarbij soms honderden jongeren besmet raakten op één avond.

Ook reizigers testen vaak positief

De laatste weken worden ook veel positieve tests afgenomen bij reizigers. In de afgelopen week ging het om 11,1 procent van de in totaal ruim 8.500 positieve tests, terwijl 36 procent van alle recent besmette Nederlanders niet heeft laten weten of zij recent in het buitenland waren geweest. In voorgaande weken had 10 procent van alle besmette personen recent gereisd.

Deze week worden voor het eerst sinds een maand geen reisadviezen voor EU-landen versoepeld. Sterker nog: er werd alleen een reisadvies aangescherpt, voor de Portugese Algarve. Het is niet duidelijk of het kabinet ook kijkt naar strengere maatregelen voor reizigers. Nederlanders keren vooral vaak met het coronavirus terug uit Spanje en Portugal. Het RIVM houdt de situatie in die landen nauwlettend in de gaten.

Als het OMT adviseert om nieuwe maatregelen te nemen, dan volgt vrijdagavond zeer waarschijnlijk een persconferentie. Het tijdstip is nog niet duidelijk. De laatste persconferenties vonden allemaal plaats om 19.00 uur.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus
Wanneer kleurt Nederland rood en komt jouw vakantie in gevaar?
105
Wanneer kleurt Nederland rood en komt jouw vakantie in gevaar?