Mensen hebben twee prikken met de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of AstraZeneca nodig om beschermd te zijn tegen de besmettelijke deltavariant van het coronavirus, maar ook dan is de afweer veel zwakker dan bij andere varianten, blijkt uit Frans onderzoek. Gevaccineerden die pas één prik hebben gehad zouden nauwelijks zijn beschermd. Dat geldt ook voor mensen die zijn genezen van het coronavirus.

De onderzoekers hebben geen onderzoek verricht naar de ook in Nederland toegediende coronavaccins van Janssen en Moderna. Voor het Janssen-vaccin hoeft de ontvanger slechts één keer geprikt te worden.

Franse virologen hebben onderzoek gedaan naar de kracht van de deltavariant, die eind vorig jaar opdook in India en daarom eerst de Indiase variant heette. In veel landen, waaronder Nederland, is deze variant inmiddels dominant.

De onderzoekers schrijven over hun bevindingen in een artikel dat het invloedrijke wetenschappelijke tijdschrift Nature donderdag publiceerde.

De wetenschappers concluderen dat de deltavariant heel goed in staat is om het afweersysteem te omzeilen. De antistoffen van mensen die niet zijn gevaccineerd, maar wel corona hebben gehad, werken redelijk goed tegen de alfavariant (voorheen de Britse variant). Diezelfde afweerstoffen hebben echter nauwelijks effect op de deltavariant, ze zijn vier keer zo zwak als bij de alfavariant.

Na één prik verreweg meeste mensen onvoldoende afweer tegen deltavariant

De onderzoekers vergeleken dat met de afweer van mensen die één prik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of van AstraZeneca hebben gehad. Bij ongeveer 10 procent was de afweer in staat om de deltavariant uit te schakelen. Dat betekent dat verreweg de meeste mensen ook na één prik besmet kunnen raken en ziek kunnen worden.

Na de tweede prik had 95 procent van de mensen genoeg afweer opgebouwd. "Een enkele dosis Pfizer/BioNTech of AstraZeneca was niet of nauwelijks efficiënt tegen de deltavariant. Beide vaccins zorgden pas na de tweede prik voor een reactie die in staat was de deltavariant effectief te neutraliseren", aldus de onderzoekers.

Wanneer kleurt Nederland rood en komt jouw vakantie in gevaar?
105
Wanneer kleurt Nederland rood en komt jouw vakantie in gevaar?