Tweede Kamerleden zijn bezorgd en somber over de snel toenemende coronabesmettingen. Ze willen tijdens een debat met demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten wat dit betekent voor bijvoorbeeld vakanties en hoe het zo ver kon komen.

Woensdag maakte het aantal coronabesmettingen per dag een grote sprong naar 3.688. Vorige week lagen de dagcijfers nog rond de 600. Per 26 juni vervielen vrijwel alle coronamaatregelen; alleen de anderhalvemeterregel en andere basismaatregelen bleven overeind.

Verschillende partijen vinden het goed dat De Jonge een spoedadvies heeft gevraagd aan het Outbreak Management Team. Een centrale vraag is of het stijgende aantal besmettingen nieuwe maatregelen rechtvaardigt. Omdat veel mensen gevaccineerd zijn, is het niet vanzelfsprekend dat ook de druk op de ziekenhuizen weer toeneemt. De zorgcapaciteit en het beschermen van kwetsbare mensen zijn de belangrijkste doelen van het kabinet.

ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker wil De Jonge ook niet de schuld geven van de versoepelingen. "Die hebben we als Kamer goedgekeurd en aangemoedigd." Mochten maatregelen toch weer nodig blijken, dan wil D66-Kamerlid Jan Paternotte een gerichte aanpak. "Geen alles of niets."

Stijging besmettingen slecht nieuws voor reizigers

Voor reizigers zijn de stijgende coronacijfers waarschijnlijk slecht nieuws. Mogelijk wordt Nederland daardoor weer bestempeld als 'rood' land, waardoor er mogelijk reisbeperkingen zoals quarantaines gelden voor reizende Nederlanders.

"We moeten niet net op het punt dat zo veel Nederlanders op reis gaan, zo uit de pas lopen met de rest van Europa", zegt Paternotte. Ook Lisa Westerveld (GroenLinks) en Maarten Hijink (SP) willen weten wat het toenemende aantal besmettingen kan betekenen voor Nederlandse reizigers.

Kritiek is er vooral op het volledig openen van de horeca door te testen bij toegang. Dat ging vaak mis, onder meer door slechte controle aan de deur of door jongeren die toegangsbewijzen van anderen kopieerden. De enkele lokale uitbraken zijn vooral te herleiden naar horeca, zei De Jonge eerder woensdag.

Onder meer de PvdA, de SP, het CDA en GroenLinks willen dat De Jonge nog eens kijkt naar het testen voor toegang. Situaties zoals in Enschede, waar ongeveer 190 van de 600 bezoekers achteraf besmet bleken, moeten volgens CDA'er Joba van den Berg voorkomen worden.