De zomer wordt dit jaar "relatief rustig", zeggen deskundigen van het RIVM dinsdag. Desondanks valt niet uit te sluiten dat het coronavirus na de zomer opnieuw om zich heen zal grijpen. Een van de factoren die daarin een rol spelen, zijn vakantiegangers die bij terugkeer het in het buitenland opgelopen coronavirus verspreiden.

De deskundigen benadrukken het belang van de vaccinaties en waarschuwen voor een herhaling van dingen die vorig jaar misgingen. Toen nam het aantal besmettingen na een rustige zomer weer snel toe in het najaar, met een hevige nieuwe besmettingsgolf tot gevolg.

Er is sprake van een "kwetsbaar evenwicht", aldus de deskundigen. "De onbezorgdheid van 2020 is voorbij", zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. "We zijn ons bewust van de risico's."

Een van die risico's is het reizen naar het buitenland. Vorig jaar kwam het veelvuldig voor dat vakantiegangers het virus in het buitenland opliepen en na terugkomst verder verspreidden in Nederland. Zeker nu veel jongeren nog niet zijn gevaccineerd, kan hetzelfde probleem zich voordoen.

Topepidemioloog Jaap van Dissel roept daarom iedereen op zich na terugkeer van vakantie te testen op het virus. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deed dat eerder op de dag ook al. "Dat is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat we geen herhaling krijgen van vorige zomer", aldus Van Dissel. Een cruciaal verschil met vorig jaar is wel dat momenteel veel mensen worden gevaccineerd.

Hoe het na deze zomer zal gaan, is volgens de RIVM-deskundigen onder meer afhankelijk van de bereidheid van de bevolking om zich te laten vaccineren en om maatregelen die nog van kracht zijn na te leven.