Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 27 juni) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Sinds vorig weekend publiceert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) alleen doordeweeks nog de ziekenhuiscijfers wegens het kleine aantal coronapatiënten. Daarom ontbreken deze cijfers in dit bericht.

Het RIVM meldt zondag 522 nieuwe positieve tests. Dat zijn er minder dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (625).

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt één nieuw sterfgeval

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM één melding van een coronagerelateerd sterfgeval. Dat betekent niet dat deze persoon ook daadwerkelijk de afgelopen 24 uur is overleden. Mogelijk zit er een vertraging in het melden van de cijfers en wordt dat met terugwerkende kracht later nog aangepast.

Zaterdag registreerde het RIVM voor het eerst sinds 7 september geen enkele coronagerelateerd sterfgeval.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan vijftien miljoen prikken gezet

Zaterdag werd in Nederland de vijftien miljoenste coronaprik gezet sinds de start van de vaccinatiecampagne, meldde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Op het coronadashboard staan zondag 15,1 miljoen vaccinaties aangegeven.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 287 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld ruim 206.400 doses per dag.

Inmiddels kunnen alle Nederlanders van achttien jaar en ouder een afspraak maken om zich te laten vaccineren.

Aantal vaccinaties per week