In de teststraten van Testen voor Toegang is het zaterdag opnieuw druk. Dat zegt de Stichting Open Nederland, het bedrijf achter deze testfaciliteit. Hoewel het net als vrijdag op meerdere plekken volgeboekt is, lijkt alles op dit moment "goed door te lopen", aldus de organisatie.

Met ingang van de nacht van vrijdag op zaterdag zijn de toegangsregels voor clubs, discotheken en cafés versoepeld. Door de versoepeling van de coronaregels kunnen mensen met een negatieve toegangstest zich weer in het uitgaansleven begeven zonder dat ze 1,5 meter afstand hoeven te houden.

Met name de teststraten in de regio Amsterdam zijn volgeboekt, maar ook in bijvoorbeeld Groningen, Utrecht en Zeeland is het druk. Hierdoor kunnen rijen ontstaan, maar Stichting Open Nederland stelt dat alle mensen terecht kunnen en dat de wachttijden op de meeste plekken in het land beperkt zijn.

Mensen die zich vrijdag meldden bij de teststaat moesten soms uren wachten. Deze vertraging had te maken met een hackpoging. De poging om van buitenaf het systeem binnen te dringen, leidde tot technische problemen en lange wachttijden. Op onder meer Instagram is te zien dat mensen ook zaterdag lang in de rij moeten staan. Of dat nog steeds te maken heeft met de hackpoging van vrijdag, is niet bekend.

De achterstanden die vrijdag ontstonden als gevolg van de hackpoging zijn inmiddels grotendeels ingelopen. Van de ongeveer 78.000 mensen die op vrijdag een test hadden geboekt, ontvingen uiteindelijk enkele honderden mensen hun testuitslag die dag niet. Deze uitslagen worden zaterdag alsnog toegestuurd.

De testcapaciteit bij Testen voor Toegang wordt volgend weekend opgeschroefd. Door het verruimen van de openingstijden wordt de capaciteit met 50 procent verhoogd. Vanaf komende woensdag kunnen ook grote evenementen zoals festivals weer plaatsvinden op voorwaarde van een coronatestbewijs.