Het kabinet heeft vrijdag aangekondigd dat reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen zich gratis mogen laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Vanaf volgende week wordt via de kanalen van de Rijksoverheid verder duidelijk waar en op welke manier reizigers een gratis test voor hun reis kunnen krijgen en hoe zij zich hiermee op hun reis kunnen voorbereiden.

Als de reisbranche voor een reis in juli en augustus een test laat afnemen, wordt deze vergoed. Dit geldt ook voor de testen die al eerder bij het boeken voor een reis in deze maanden zijn betaald.

Daarnaast kunnen reizigers een gratis test krijgen bij een gecontracteerde partij. Tot slot zal ook testcapaciteit van een aantal GGD's, ongeveer 35.000 testen per dag, worden benut. Hiervoor worden verspreid over Nederland testlocaties ingezet.

Testuitslag is te downloaden in CoronaCheck-app

Reizigers ontvangen de testuitslag voor een NAAT (PCR)-test binnen maximaal 24 uur nadat de test is afgenomen. Voor de antigeentest geldt dat de testuitslag maximaal drie uur nadat de test is afgenomen beschikbaar moet zijn.

Daarna moeten reizigers de testuitslag downloaden in de CoronaCheck-app die geldt als bewijs aan de grens, aan boord van het vliegtuig, trein, bus of boot. Ook is het mogelijk om met papieren bewijzen te reizen.

Het kabinet schat dat er in juli en augustus maximaal 3,5 miljoen testen nodig zijn. De kosten worden geschat op 250 miljoen euro.