Britse onderzoekers zeggen een nieuwe, veelbelovende behandelmethode te hebben ontdekt voor coronapatiënten die zelf geen antistoffen tegen het coronavirus kunnen aanmaken. Bij hen worden antistoffen ingespoten.

Het belangrijkste verschil met andere onderzochte behandelmethodes is dat het immuunsysteem niet wordt aangewakkerd, maar het virus direct wordt geneutraliseerd. Naast de antistoffen kregen de patiënten ook de bestaande steroïde dexamethasone toegediend. Precies een jaar geleden werd bekendgemaakt dat ook dat middel mogelijk levensreddend kan zijn.

Volgens het onderzoek kan de nieuwe behandelmethode een op de drie mensen helpen sneller te herstellen na een ziekenhuisopname vanwege COVID-19. De onderzoekers stellen dat bij elke honderd behandelingen zes levens gered kunnen worden.

Daarnaast zouden patiënten gemiddeld vier dagen minder in een ziekenhuis hoeven te verblijven en neemt de kans dat zij een beademingsmachine nodig hebben af. De methode is op bijna tienduizend Britse patiënten getest.

Een klein nadeel van de behandelmethode is dat die vrij prijzig is. Volgens BBC News kost de behandeling zo'n 1.000 tot 2.000 Britse pond (1.100 tot 2.325 euro).