Over enkele weken rijden prikbussen op een landelijke campagnedag de wijken in om mensen te vaccineren tegen COVID-19. Het doel van de campagne is om de door het demissionaire kabinet gewenste vaccinatiegraad van 85 procent te halen. Dat vertelt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in gesprek met NU.nl.

Op dit moment heeft 84 procent van de Nederlandse bevolking van zestien jaar en ouder een coronaprik gehad of de intentie om deze te halen, blijkt uit gedragsonderzoek van het RIVM. De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zestigplussers (98 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (71 procent).

Naast een hoge vaccinatiegraad is vooral de spreiding van de prikken belangrijk, aldus het ministerie. Daarom gaan de prikbussen vooral naar plekken waar de vaccinatiebereidheid volgens het RIVM beperkt is, zoals wijken met een lage sociaal-economische status en christelijke gemeenten.

De woordvoerder benadrukt dat het belangrijk blijft dat mensen met een prikuitnodiging een afspraak maken bij een vaste priklocatie. Vervolgens gaan de bussen naar plekken toe waar de vaccinatieopkomst achterblijft.

Hiermee wil het ministerie voorkomen dat het tot lokale uitbraken komt. In het ergste geval kunnen die uitbraken leiden tot mutaties, zoals onlangs gebeurde met de Indiase variant (ook bekend als de deltavariant) in de Engelse stad Manchester. Dergelijke mutaties kunnen in potentie ook weer gevaarlijk zijn voor reeds ingeënte mensen, al lijken de vaccins vooralsnog goed te werken tegen de varianten die momenteel bekend zijn.

Eerste prikbussen rijden al

De GGD's rijden straks met de bussen de wijken in om wijkbewoners te informeren over coronavaccins. Mensen die dat willen, kunnen direct geprikt worden. Zij hoeven dan geen afspraak te maken.

De GGD's hebben goede ervaringen met een dergelijke lokale aanpak. Zo gingen de gezondheidsdiensten in het verleden ook de wijk in voor antirookcampagnes en onlangs nog met mobiele testlocaties, zodat mensen ter plekke een coronatest konden ondergaan.

Het Friese Harlingen had vorige maand al de primeur met de prikbus. Inmiddels rijden de bussen ook op andere plekken in de provincie. Ook in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht heeft de bus zijn intrede gedaan. Zo werden onder anderen dak- en thuislozen geprikt.

Hoeveel prikbussen er komen en waar de voertuigen precies naartoe gaan, is op dit moment nog niet duidelijk. Hierover is het ministerie nog in overleg met de GGD's, veiligheidsregio's en gemeenten. Ook moet bepaald worden welk coronavaccin toegediend zal worden. Het Janssen-vaccin kan volgens de woordvoerder een logische keuze zijn, omdat één dosis van dat vaccin volstaat.

Waarom een hoge vaccinatiegraad essentieel is
78
Waarom een hoge vaccinatiegraad essentieel is