Het kabinet wil de volgende versoepelingen van de coronamaatregelen vervroegen naar 26 juni. Dat hebben ingewijden bevestigd na berichtgeving van de NOS. De volgende stap stond gepland op 30 juni.

Horecagelegenheden mogen dan bijvoorbeeld langer openblijven en meer gasten ontvangen. Het aantal gasten zou van vijftig naar honderd gaan.

Datzelfde zou gelden voor bioscopen en theaters. Deze mogen nu maximaal vijftig mensen per zaal ontvangen, tot grote ergernis van de cultuursector.

Ook de adviesregels voor thuisbezoek worden verder versoepeld. Het advies wordt om vanaf 26 juni maximaal acht bezoekers thuis te ontvangen.

Demissionair kabinet presenteert nieuw coronasteunpakket
1
Demissionair kabinet presenteert nieuw coronasteunpakket

De basisregels blijven nog wel gelden

Het kabinet beklemtoont wel dat de basisregels, zoals het houden van 1,5 meter afstand, blijven bestaan. Bij gezondheidsklachten moet je thuisblijven. Ook de mondkapjesverplichting wordt nog niet afgeschaft, al wil het demissionaire kabinet wel nadenken over de duur van die verplichting.

In eerste instantie stonden deze versoepelingen pas gepland voor 21 juli. Maar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft fors teruglopen. Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geven vrijdag een persconferentie.