Vanaf dinsdag 15 juni geldt een quarantaineplicht voor mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk, Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal naar Nederland reizen. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend.

Hoe noemen we de zorgwekkende varianten van het coronavirus?

  • De WHO noemt zorgwekkende varianten sinds 1 juni anders:
  • De Britse variant is de alfavariant.
  • De Zuid-Afrikaanse variant is de bètavariant.
  • De Braziliaanse variant is de gammavariant.
  • De Indiase variant is de deltavariant.

De quarantaineplicht, die in de nacht van maandag op dinsdag om 0.01 uur ingaat, wordt ingevoerd omdat de landen als hoogrisicogebieden worden ingeschat. Dat komt met name door de opmars van de zorgwekkende deltavariant van het coronavirus (voorheen Indiase variant).

Mensen die vanuit het VK, Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal naar Nederland reizen, moeten beschikken over een juist en volledig ingevulde quarantaineverklaring. Tevens moeten ze zich voor vertrek laten testen op het virus en een negatieve uitslag laten zien.

Reizigers die de quarantaineplicht niet naleven, kunnen een geldboete van 339 euro opgelegd krijgen. Wie niet over een quarantaineverklaring beschikt, kan een boete van 95 euro krijgen.

Nederlanders die naar het VK reizen, moeten een negatieve test van maximaal 72 uur oud kunnen laten zien. Het ministerie roept Nederlanders op alleen naar het VK te reizen als dat noodzakelijk is en geeft het land de kleurcode oranje.

De deltavariant is volgens de recentste onderzoeken een stuk besmettelijker dan het 'klassieke' coronavirus. Vaccins lijken iets minder effectief te zijn bij een besmetting met deze variant, hoewel ze nog wel voldoende bescherming bieden.

Waarom dit lijntje de Britten mogelijk langer in lockdown houdt
143
Waarom dit lijntje de Britten mogelijk langer in lockdown houdt