De CoronaCheck-app is vanaf 23 juni geschikt om gevaccineerden toegang te bieden tot locaties en evenementen. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag in de Tweede Kamer. De QR-code uit de app wordt tevens een alternatief voor een test om te reizen, ook als de EU-lidstaten het niet eens worden over reisregels.

Momenteel is voor toegang tot bijvoorbeeld een festival of een voetbalwedstrijd een negatieve test nodig, ook voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn. Vanaf 23 juni kun je naast toegangstest ook een code die je via de app krijgt laten scannen.

Een controleur ziet in de app niet specifiek of iemand gevaccineerd, negatief getest of hersteld van een eerdere besmetting is. In alle drie de gevallen genereert de app een QR-code die gescand kan worden vanaf een telefoon of geprint document.

In de app kan een controleur alleen de initialen en geboortedag en -maand van iemand zien, zodat de privacy gewaarborgd blijft, maar er wel gecontroleerd kan worden dat persoon en QR-code bij elkaar horen.

Als het aan het kabinet ligt, wordt de QR-code ook gebruikt om vanaf 1 juli vakantiereizen naar het buitenland mogelijk te maken. De Jonge sluit niet uit dat er "bilateraal met sommige EU-landen afspraken" gemaakt worden als er geen Europees akkoord over reizen komt.

In de Europese Unie wordt nog onderhandeld over de praktische invulling van het digitaal coronacertificaat (DCC). Met zo'n DCC kunnen inwoners van de EU-lidstaten laten zien dat ze recent getest, gevaccineerd of van een besmetting hersteld zijn. Het land waar ze dan naartoe willen, moet ze dan in principe vrij toelaten.

Actuele reisadviezen voor Europese landen

© NU.nl/Localfocus

EU onderhandelt nog over reisvoorwaarden

De Jonge vindt dat sommige EU-landen regels bepleiten die strenger zijn dan nodig. Zo willen sommige lidstaten dat een DCC pas veertien dagen na een vaccinatie kan worden afgegeven, omdat dan de bescherming optimaal is. Dat zou betekenen dat mensen die vlak voor hun vakantie gevaccineerd worden, alsnog een alternatief voor een vaccinatie moeten laten zien.

Ook moeten de lidstaten nog vastleggen of één prik voldoende is om te reizen, hoe oud een geldige test mag zijn en welke leeftijdsgrens er gehanteerd wordt. Waarschijnlijk moeten reizigers twee prikken hebben gehad als die nodig zijn, behalve als ze kunnen aantonen dat ze hersteld zijn van een eerdere besmetting.

Nederland zal er volgens De Jonge op aandringen dat vaccinatie vrijwel direct toegang geeft tot het buitenland, een PCR-test maximaal 72 uur oud en een antigeentest (sneltest) maximaal 48 uur oud mogen zijn, en kinderen tot en met twaalf jaar worden vrijgesteld van een testplicht.

Daarnaast wil Nederland dat het makkelijker moet worden om een positief reisadvies te geven. De grens om een land op groen te zetten moet volgens Nederland van 25 besmettingen per 100.000 inwoners naar 75 per 100.000. Ook voor oranje gebieden zou de grens omhoog moeten. Het zou volgens De Jonge sowieso logischer zijn om meer te kijken naar het aantal gevaccineerden en ziekenhuisopnames dan het aantal besmettingen.

Dinsdag komen de EU-leiders in Luxemburg bijeen om de regels over het certificaat vast te stellen. Daarna moeten de parlementen van de lidstaten nog een wetswijziging goedkeuren voordat de regeling op 1 juli in kan gaan.

De Jonge: 'Met alleen één prik zou je kunnen reizen'
43
De Jonge: 'Met alleen één prik zou je kunnen reizen'