Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) verwacht dat zeker 95 procent van de 1.438 middelbare scholen vanaf maandag weer volledig opengaat. Afgelopen week heeft de onderwijsinspectie contact opgenomen met scholen die nog niet zeker wisten of ze helemaal tot fysieke lessen zouden overgaan. Ook het grootste gedeelte van die scholen gaat alsnog volledig open.

De Inspectie van het Onderwijs heeft tot afgelopen vrijdag 193 meldingen over veelal dezelfde scholen gekregen. Na gesprekken met de inspectie over specifieke zorgen en knelpunten gaat de meerderheid van deze scholen maandag volledig open.

Ook heeft OCW enkele gesprekken met schoolbestuurders gevoerd. De komende tijd blijven de inspectie en het ministerie de situatie nauwgezet volgen.

Een woordvoerder van OCW laat aan NU.nl weten dat de scholen die maandag nog niet volledig open zijn niet direct een sanctie opgelegd krijgen. "Als bijvoorbeeld de GGD zegt dat een school niet open mag, dan is dat een geldige reden." OCW zegt wel in gesprek te gaan met de scholen die nog niet volledig open zijn.

Arie Slob: 'Op school leer je het beste'

Demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) zegt in een reactie dat scholieren het beste leren op school. "Zeker na de afgelopen periode waarin naar school gaan geen vanzelfsprekendheid was, kunnen enkele weken volledig fysiek onderwijs belangrijk zijn", aldus Slob. "Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn. Ik ben trots dat scholen die verantwoordelijkheid nemen."

Het kabinet besloot vorige maand na een advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat de middelbare scholen volledig open mogen. Leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden. Wel moeten de leerlingen afstand houden tot hun docenten en is het de bedoeling dat leerlingen twee keer per week thuis een coronazelftest doen.

Verder blijven de basisregels gelden, zoals vaak de handen wassen en mondkapjes dragen op de gang.