Voor het eerst sinds 6 oktober liggen er in Nederland minder dan duizend coronapatiënten in het ziekenhuis, blijkt zondag uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Nederlandse ziekenhuizen behandelen nu 998 covidpatiënten.

Op de intensive care liggen nu 344 coronapatiënten, 7 minder dan op zaterdag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde in het afgelopen etmaal met 4 naar 654. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten nam met 11 af.

De coronacijfers gaan al enige tijd de goede kant op: afgelopen dinsdag meldde het RIVM in de weekupdate dat het aantal coronapatiënten dat werd opgenomen 43 procent kleiner was ten opzichte van de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive care (ic) daalde met hetzelfde percentage.

Nu er minder coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen, hebben meerdere ziekenhuizen al speciale covidafdelingen kunnen sluiten. Vanaf maandag kan het aantal bedden op de intensivecareafdelingen worden afgeschaald naar 1.150, hetzelfde aantal als vóór de coronacrisis.

Vanwege de dalende cijfers durfde het kabinet het aan om de volgende stap in het heropeningsplan te nemen. Sinds zaterdag mogen onder meer cafés, restaurants en sportkantines weer binnen gasten ontvangen. Ook zijn bioscopen en musea weer open en kunnen groepslessen in sportscholen doorgaan.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's