Vanaf zaterdag is er weer een stuk meer mogelijk in Nederland, want stap 3 van het heropeningsplan van het demissionaire kabinet treedt in werking. Dit mag vanaf nu weer:

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen over het afschalen van coronamaatregelen

Cafés, restaurants en sportkantines mogen vanaf zaterdag weer gasten binnen ontvangen, tot een maximum van vijftig personen. Die gasten mogen gelijk ook langer blijven zitten, want de openingstijden worden met twee uur verruimd: van 6.00 uur tot 22.00 uur.

Mensen mogen thuis nu maximaal vier in plaats van twee bezoekers ontvangen (naast de eigen huisgenoten). Dezelfde groepsgrootte geldt ook in de buitenlucht.

Analyse: 'Versoepelingen vervroegd om horeca extra omzet te geven'
283
Analyse: 'Versoepelingen vervroegd om horeca extra omzet te geven'

Kunst- en cultuursector opent deuren

Na bijna een half jaar dicht te zijn geweest, mogen musea, concertzalen, bioscopen en (openlucht)theaters hun deuren weer openen. Hier geldt wel een maximumaantal bezoekers per vierkante meter.

Het maximale aantal bezoekers kan worden verruimd als een bedrijf besluit toegangstesten in te zetten. Tot maximaal een derde van alle stoelen mag dan worden bezet en de anderhalvemeterregel mag dan worden losgelaten.

Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, heeft al gezegd daar niet aan te zullen beginnen.

Sauna's, dierentuinen en andere recreatie

Sauna's, bowlinghallen, wellnesscentra en casino's gaan ook weer open. Zij mogen één persoon per 10 vierkante meter of maximaal vijftig personen per ruimte op 1,5 meter afstand toelaten.

Ook zogenoemde 'doorstroomlocaties' (waar mensen doorheen wandelen) mogen de deuren openen. Bij de vorige stap mochten deze doorstroomlocaties alleen open als het een buitenlocatie betrof. Nu is ook bezoek binnen weer toegestaan. Reserveren blijft wel verplicht.

Weer samen sporten, zowel binnen áls buiten

Voetballen en volleyballen in teamverband wordt vanaf zaterdag ook weer mogelijk. Iedereen boven de achttien jaar kan dit vanaf zaterdag weer gaan doen, zonder daarbij 1,5 meter afstand te hoeven houden.

Groepslessen in sportscholen kunnen ook weer doorgaan. Douches en kleedkamers gaan weer open en de jeugd mag straks ook weer deelnemen aan competities. Een kanttekening: dat is nog wel zonder publiek. Voor 18-plussers zijn competities er nog niet bij.

Het kabinet was oorspronkelijk van plan om stap 3 van het heropeningsplan op 9 juni te laten ingaan, maar vanwege de gunstige coronacijfers besloot het om de versoepelingen naar voren te halen.