Nederland is op weg naar het einde van de huidige coronagolf, maar die duurt naar verwachting langer dan die van een jaar eerder. Dat komt mede doordat we ons nu minder goed aan de coronamaatregelen houden, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) woensdag in zijn persconferentie.

"We lopen ten opzichte van vorig jaar een week of drie achter. Dat heeft misschien te maken met kouder weer, maar ook met het feit dat de naleving van de forse set maatregelen heel anders was", aldus Kuipers.

Uit gedragsonderzoek van het RIVM blijkt dat mensen sinds begin dit jaar het met name minder nauw namen met het advies voor het maximum aantal bezoekers thuis en het thuisblijven en testen bij klachten. Kuipers denkt dat de relatief vroege versoepelingen hebben bijgedragen aan het minder strak naleven van de regels.

"Vorig jaar kwamen we uit de golf door strakke maatregelen die pas versoepeld werden toen het echt voorjaar werd. Nu zijn we gaan versoepelen toen de aantallen nog groot waren."

Ziekenhuizen lopen de laatste weken verder leeg. Het aantal opgenomen coronapatiënten op de verpleegafdelingen en ic's daalt snel en zal voorlopig ook blijven dalen. Volgens berekeningen van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er over een paar weken waarschijnlijk zo'n 500 coronapatiënten in de ziekenhuizen (nu bijna 1.200), van wie ongeveer 200 op de intensive cares (nu ruim 400).

De afname is deels het gevolg van oplopende temperaturen, maar is ook te danken aan de vaccinatiecampagne. Kuipers: "Als we naar de derde golf kijken, kunnen we zeggen dat tachtigplussers die golf niet meegemaakt hebben. Die hebben we niet gezien op de spoedeisende hulp. Dat was absoluut het effect van vaccinaties. Het prikken is daarna rap doorgegaan en daar krijgen we nu een seizoenseffect bij."

Kuipers: 'Het gaat heel rap, ben niet bang voor versoepelingen'
115
Kuipers: 'Het gaat heel rap, ben niet bang voor versoepelingen'

Oplopen cijfers na zomer 'staat of valt met vaccinatiegraad'

Kuipers verwacht dat er in de zomer minder dan 100 coronapatiënten in de ziekenhuizen zullen liggen, van wie ongeveer 20 op de ic-afdelingen. Die cijfers zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar.

Hoe ver de opnamecijfers in de herfst weer zullen oplopen, staat of valt volgens Kuipers met de vaccinatiegraad. "Met waar we nu op afstevenen, mogen we hopen dat we geen forse golf krijgen. Maar er komt wel weer een klein golfje, we moeten rekening houden met enige opleving."

De vaccinatiegraad bepaalt volgens Kuipers ook wanneer de laatste maatregelen losgelaten kunnen worden. "Je moet eerst zien welke vaccinatiegraad je dan bereikt hebt en wat de binnenkomst van nieuwe varianten betekent om aan de hand daarvan te bekijken welke vrijheden we ons kunnen veroorloven." Over de komende versoepelingen maakt Kuipers zich geen zorgen.

Hij houdt er rekening mee dat het ook in de toekomst nodig zal zijn om de ic-capaciteit op te voeren, omdat COVID-19 niet geheel zal verdwijnen. Op het hoogtepunt van de crisis waren er 1.450 bedden beschikbaar en Kuipers acht het niet ondenkbaar "dat je dergelijke capaciteit weer nodig hebt". "We hebben structureel meer ic-bedden nodig", aldus de voorzitter van LNAZ.