De EU, het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben bij de wereldhandelsorganisatie WTO hun twijfels over het vrijgeven van patenten op COVID-19-vaccins uitgesproken. De leden van de WTO zijn maandag bij de onderhandelingen niet tot een akkoord gekomen.

De VS schaarde zich begin mei achter een plan van India en Zuid-Afrika om patenten op coronavaccins vrij te geven.

Ontwikkelingslanden betogen binnen de WTO al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen COVID-19. Ze hebben een aangepast voorstel ingediend dat momenteel de steun van 63 leden heeft. Een akkoord bij de WTO heeft instemming van alle 164 leden nodig.

Vaccinfabrikanten hebben het recht de eerste jaren zelfontwikkelde vaccins te maken en te verkopen, maar dat recht staat onder druk nu er veel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de hele wereld snel in te kunnen enten. Daarmee zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk voor een lagere prijs.

De EU hield tot dusver de boot af, omdat het opzijschuiven van de patenten volgens de lidstaten niet helpt of zelfs averechts werkt. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie liet begin mei wel weten dat het onderwerp bespreekbaar is.