De coronasituatie in Suriname is niet meer beheersbaar, heeft president Chan Santokhi vrijdagavond gezegd tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. Om die reden is vanaf maandag voor de komende 2,5 week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf dan code zwart, voor Suriname als land code paars - de hoogste risiconiveaus.

Er is volgens de Surinaamse president een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners. Daarbovenop blijft het aantal besmettingen oplopen. Om die reden is een totale lockdown gerechtvaardigd, aldus de president.

Inwoners van Suriname mogen alleen nog maar naar buiten als dat strikt noodzakelijk is. De controle op naleving van de maatregelen wordt bovendien aangescherpt en er gaan hoge boetes gelden voor overtredingen. Bedrijven die zich niet aan de coronamaatregelen houden, zullen openbaar worden gemaakt en voor langere tijd worden gesloten.

Het afkondigen van code zwart betekent volgens Santokhi dat de ziekenhuizen anders zullen worden ingericht en dat alle hulp gericht is op de COVID-19-patiënten. Hiervoor is ruim 1 miljoen euro uitgetrokken. Begin deze maand werd de intensivecarecapaciteit (27 bedden) in Suriname al bijna bereikt. Er lagen op dat moment 26 patiënten op de intensive care.

Tijdens de totale lockdown mogen alleen supermarkten, bakkerijen, slagerijen en bouwzaken open, op maandag, woensdag en vrijdag. De laatstgenoemde bedrijven mogen open omdat veel Surinamers met zware wateroverlast te maken hebben als gevolg van hevige regenval in de afgelopen dagen.

Alleen mensen van achttien jaar of ouder mogen de winkel in, met niet meer dan tien personen tegelijk. De Surinaamse minister van Justitie en Politie heeft erop gewezen dat de naleving van de lockdownregels scherp wordt gecontroleerd.

Braziliaanse variant leidt tot meer besmettingen onder jongeren

Een gemuteerde coronavirusvariant uit buurland Brazilië zorgt ervoor dat nu ook veel jonge mensen besmet raken en overlijden. De president merkte ook op dat alle mensen die de afgelopen tijd overleden zijn niet gevaccineerd waren. Hij riep daarom iedereen ertoe op zich te laten inenten.

Donderdag zei minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin al dat de situatie "zeer alarmerend" is. Volgens hem moesten artsen op sommige momenten al keuzes maken over welke patiënt eerst de noodzakelijke zorg ontvangt.

In Suriname werden in het afgelopen etmaal 292 nieuwe besmettingen gemeld en overleden zeven personen aan de gevolgen van het coronavirus. Er zijn op dit moment ruim 2.500 actieve coronabesmettingen in het bijna 600.000 inwoners tellende land.

Nederland gaat vaccins sturen

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid maakte vrijdag bekend tussen de 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname te sturen vanwege de precaire situatie. Die vaccins worden op z'n vroegst eind juni geleverd, afhankelijk van de leveringen door farmaceut AstraZeneca.

De vaccins zijn beschikbaar doordat de Nederlandse groepen die AstraZeneca moeten krijgen er tegen die tijd al mee geprikt zijn. Vaccinoverschotten worden door de Europese Unie via het COVAX-programma verdeeld onder armere landen, maar vanwege de speciale band tussen Nederland en Suriname wil het demissionaire kabinet deze levering afzonderlijk van COVAX doen.

Nederland gaat ook "zo spoedig mogelijk" zuurstof, medicijnen en medische hulpmiddelen naar het land sturen.