Koepelorganisatie GGD GHOR heeft vaccinatielocaties gevraagd om medewerkers er opnieuw op te wijzen dat ze moeten controleren of mensen een uitnodigingsbrief voor een coronavaccinatie bij zich hebben. Dat zegt een woordvoerder in een reactie op berichtgeving van de Volkskrant waaruit bleek dat jongeren die nog lang niet in aanmerking komen voor een vaccinatie met een trucje konden voordringen.

Tientallen studenten zouden door een medische indicatie op te geven een prikafspraak hebben kunnen regelen, terwijl zij daar nog geen recht op hadden. Ze kwamen daar volgens de Volkskrant mee weg doordat de GGD slechts sporadisch controleert of ze een uitnodigingsbrief, die mensen met een medische indicatie ontvangen, bij zich hebben.

Bij GGD GHOR Nederland is deze specifieke manier van voordringen niet bekend, zegt de woordvoerder. "We weten natuurlijk dat mensen voordringen. We hebben een systeem gemaakt dat zo laagdrempelig mogelijk toegankelijk is." Volgens de woordvoerder is te begrijpen dat niet overal wordt gecontroleerd op de brief. "We zijn met een megaoperatie bezig. Dan kan dat voorkomen."

RTL Nieuws meldde eerder deze maand ook dat het mogelijk was om voor te dringen bij het vaccineren. Uit onderzoek van het nieuwsmedium bleek dat de uitnodiging waarmee zorgmedewerkers hun vaccinatie tegen COVID-19 konden krijgen, op verschillende websites te downloaden was. Doordat bij de GGD niet werd gecontroleerd of iemand daadwerkelijk recht had op vaccinatie, was het mogelijk om voor te dringen.

GGD heeft begrip voor vraag naar vaccin: 'Maar wacht op je beurt'

Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant is wel besloten alle vaccinatielocaties te vragen de procedure rond het controleren van de uitnodigingsbrief opnieuw onder de aandacht te brengen, aldus de woordvoerder. "We begrijpen dat iedereen graag gevaccineerd wil worden, maar wacht op je beurt. Iedereen komt aan de beurt en we zijn aan het versnellen. We zitten al in de jaren zeventig."

Volgens de Volkskrant noemen meerdere jongeren het lage opkomstpercentage een reden om voor te dringen. Zo zegt een 24-jarige Groningse in de krant: "Er zijn veel mensen die bang zijn voor het vaccin en 'm niet nemen. Op deze manier help ik om het tempo van vaccineren te versnellen. Ik neem een plek over van iemand die zich niet opgeeft en dat kan geen kwaad."

De woordvoerder van GGD GHOR spreekt echter tegen dat het zo werkt. "We hebben vaccins voor de mensen die een afspraak maken. Je neemt geen plek over, je neemt een plek in van iemand die er al wel recht op heeft en een vaccin wil hebben. Die krijgt hem daardoor later."