De Europese Unie steekt 1 miljard euro in de bouw van vaccinfabrieken in Afrika, zo heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag bekendgemaakt. Dat moet het continent, waar het inenten tegen COVID-19 in veel landen nog maar nauwelijks is begonnen, helpen zijn achterstand in te lopen.

De hele wereld jaagt op de vooralsnog schaarse coronavaccins. Rijke landen trekken daarbij aan het langste eind. Afrika moet daarom zelf vaccins gaan produceren, vindt de Europese Commissie. De EU wil bovendien tegen het einde van dit jaar minstens 100 miljoen doses schenken aan armere landen, aldus Von der Leyen.

Ze deed de toezeggingen in Rome op een gezondheidstop van de G20, de belangrijkste economieën van de wereld. De strijd tegen het coronavirus staat er centraal.

Ontwikkelingslanden dringen aan op de opheffing van het patentrecht op coronavaccins, waardoor ook andere partijen de vaccins zouden kunnen maken. Maar de meeste G20-leiders willen liever dat patenthouders met andere partijen afspraken maken over het delen van hun rechten, kennis en technologie.

Drie belangrijke vaccinfabrikanten hebben in Rome beloofd landen met een midden- of laag inkomen dit jaar en volgend jaar ongeveer 3,5 miljard doses te leveren. Dat doen ze tegen de kostprijs of met korting, zeggen Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson (het moederbedrijf van het Leidse Janssen). Pfizer zegde 2 miljard doses toe, Moderna tot 95 miljoen en Johnson & Johnson tot 500 miljoen.