De GGD Amsterdam heeft na bron- en contactonderzoek in totaal 483 coronabesmettingen vastgesteld die aan Koningsdag of Koningsnacht in de hoofdstad te linken zijn. Het overgrote deel daarvan heeft binnenshuis en in de privésfeer plaatsgevonden, meldt de GGD woensdag.

Deze 483 personen zien Koningsdag als de meest waarschijnlijke bron van hun infectie of zijn in hun besmettelijke periode op Koningsdag in Amsterdam geweest en dus mogelijk een bron geweest voor anderen.

Gekeken naar leeftijd is de meerderheid van de besmettingen vastgesteld in de groep jongvolwassen: 47 procent bij 19- tot 24-jarigen en 28 procent bij 25- tot 30-jarigen. 287 van de 483 personen hebben laten weten dat zij gedurende Koningsdag in een drukke mensenmassa in het centrum of in een druk park in Amsterdam aanwezig zijn geweest.

De GGD Amsterdam maakte eerder deze maand al bekend zeventien aan Koningsdag te linken clusters in beeld te hebben gebracht. Zestien van die clusters vallen onder de 483 meldingen; één cluster telt uitsluitend besmettingen buiten de Amsterdamse veiligheidsregio. Alle clusters bevatten drie of meer besmettingen.

Door het voorspelde zonnige weer werd al gevreesd voor grote drukte in de hoofdstad. Desondanks werden er geen extra maatregelen getroffen, hoewel er wel toe werd opgeroepen om thuis te blijven en drukte te vermijden

Meeste infecties waarschijnlijk binnenshuis

Uit de cijfers komt naar voren dat de grote meerderheid van de clusters binnenshuis is ontstaan (81 procent). Binnen de clusters zijn in totaal 67 personen met een positieve testuitslag in beeld gebracht. Bron- en contactonderzoek laat zien dat de clustervorming voornamelijk plaatsvond bij huisfeesten waarbij tussen de vier en veertig mensen aanwezig waren.

"Het bron- en contactonderzoek laat zien dat er op Koningsdag geen afstand is gehouden en dat grote groepen mensen bij elkaar kwamen. Het niet-naleven van de maatregelen tijdens Koningsdag was onverstandig en heeft geleid tot besmettingen", aldus de GGD. "Het exacte aantal zullen we uiteindelijk nooit helemaal kunnen achterhalen, omdat niet iedereen aangeeft waar hij deze dag aanwezig was en niet iedereen zich laat testen", zegt de woordvoerder.

Enorme drukte op Koningsdag leidt tot sluiting stadsparken
86
Enorme drukte op Koningsdag leidt tot sluiting stadsparken